magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ANALÝZA O ZVEREJŇOVANÍ INVESTIČNÝCH STIMULOV OPč NA PROGRAME VLÁDY
@ Aktuálne -> Verejná správa      Jun 23 2004 - 08:39 GMT
(Občianska iniciatíva „Za spravodlivú právnu úpravu vyvlastnenia vo verejnom záujme“ – tlačová správa) -- Minister spravodlivosti Daniel Lipšic opäť predložil na dnešné (streda 23. 6. 2004) rokovanie vlády právnu analýzu o zverejňovaní materiálov z rokovania vlády.

Rovnakú analýzu mala vláda na programe aj pred mesiacom. Vtedy bola z rokovania na návrh ministra hospodárstva vypustená a obsah analýzy sa stal predmetom rokovaní koaličnej rady. Znenie opäť predloženej analýzy ostalo podľa internetovej stránky vlády rovnaké ako bolo pred mesiacom.

Analýza konštatuje, že nezverejňovanie materiálov z rokovania vlády je v rozpore s platnými právnymi predpismi. Hovorí, že "veľmi časté je nezverejňovanie žiadnych informácií" o poskytovaní investičných stimulov alebo o zmluvách o investičnej podpore medzi štátom a investormi. Materiál odôvodňuje, prečo nie je možné takéto informácie utajovať v tak širokom rozsahu. Vyplýva z neho, že na utajenie nepostačuje iba vyhlásenie investora resp. dohoda investora a štátu, že zmluvu považujú za obchodné tajomstvo.

Materiál by mal zjednotiť postup jednotlivých rezortov pri posudzovaní, v ktorých prípadoch je možné a v ktorých prípadoch nie je možné nezverejňovať materiály, o ktorých rokuje vláda Slovenskej republiky.

Hneď ďalším bodom programu vlády je utajený návrh ministerstva hospodárstva na vydanie rozhodnutia, že stavba "Ferplast Nesvady" je významnou investíciou, ktorej uskutočnenie je vo verejnom záujme a pre jej uskutočnenie je možné vyvlastniť majetok iných fyzických a právnických osôb. Utajenie celého materiálu minister hospodárstva odôvodňuje zákonom o slobodnom prístupe k informáciám. Ide o spôsob utajenia, ktorý je podľa analýzy ministerstva spravodlivosti v niektorých prípadoch nezákonný.

Ak vláda vezme výsledky analýzy ministra spravodlivosti na vedomie, rezorty sa budú musieť vysporiadať s tým, či budú (a v akom rozsahu) spätne zverejnené aj doposiaľ nezverejnené zmluvy investičných stimuloch a o investičnej podpore.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]