magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Funkcie Námestia osloboditeľov stanovuje regulačný plán, investor Auparku ich bude rešpektovať a projekt predstaví aj verejnosti
@ Aktuálne -> Verejná správa      Jun 23 2004 - 08:51 GMT
Dnes sme uverejnili tlačovú správu TASR, ktorá sa týka výhrad odbornej verejnosti voči výstavbe Auparku v Košiciach. Tlačovú správu k tejto téme sme dostali aj z Magistrátu mesta Košice. V rámci plurality názorov uverejňujeme aj túto.

(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) – Na základe výsledkov verejnej súťaže vyhlásenej mestom bol v roku 1995 v mestskom zastupiteľstve schválený regulačný plán Námestia osloboditeľov. Medzi prioritami regulačného plánu bolo vyriešenie južnej časti historického centra v dotyku s novšou zástavbou a odsunutie frekventovanej dopravnej tepny do časti pred dnešnou bankou ČSOB. Základnou funkciou zástavby na časti územia Námestia osloboditeľov je podľa tohto regulačného plánu polyfunkčné centrum s presnými regulatívami, vyriešenie statickej i hromadnej dopravy a vytvorenie podzemných parkovacích miest. S takýmito podmienkami bola táto lokalita od schválenia plánu ponúkaná aj investorom. Až posledný zo záujemcov – spoločnosť Aupark, akceptovala podmienky regulačného plánu.

Pri prezentácii investora boli predstavené pracovné štúdie obchodno – spoločensko – kultúrneho centra. Po majetkovo – právnom vysporiadaní vzťahov medzi mestom a spoločnosťou Aupark bude v zákonných lehotách nasledovať proces posudzovania vplyvov na životné prostredie, vydanie územného rozhodnutia a stavebného povolenia. Investor zároveň predstaví inštitúciám a verejnosti architektonický koncept a projekt centra. Na základe projektov bude mestské zastupiteľstvo schvaľovať aj zmenu územného plánu, pretože
v čase spracovania regulačného plánu Námestia osloboditeľov obidva pozemky, na ktorých má Aupark stáť, patrili mestu. Čiastočná úprava sa bude týkať predovšetkým rozšírenia podzemného parkoviska na mestskom pozemku.

Podľa informácií od investora, projekt Auparku bude spracovávať renomovaná zahraničná architektonická firma. Pri spracovávaní projektu sa bude riadiť platným regulačným plánom a slovenskou legislatívou. Rešpektovať sa budú pripomienky pamiatkárov, ktoré sú súčasťou regulačného plánu. V mieste dotyku s historickou zónou napríklad výška zástavby nesmie prekročiť existujúcu.

Podľa časových odhadov bude zhruba rok trvať posudzovanie vplyvov na životné prostredie a príprava územného rozhodnutia a stavebného povolenia. Plán a organizácia samotnej výstavby bude rozdelená do niekoľkých etáp. V prvej sa budú prekladať inžinierske a dopravné siete, potrvá asi dva roky. Až potom začne výstavba samotného centra, ktorá by mala trvať 15 mesiacov. Predåžiť ju môžu neznáme geologické podmienky, ktoré budú rozhodujúcim faktorom pri budovaní dvojpodlažných podzemných garáží.
Hlavným zámerom mesta je, aby sa v centre doplnili chýbajúce funkcie a aby sa dosiahol vzájomný súlad nového objektu na spojnici historického jadra s novšou mestskou zástavbou. Viac ako dvojmiliardová investícia prinesie okrem riešenia vážneho dopravného problému v centre mesta aj nové pracovné príležitosti a atraktívne ponuky z pohľadu cestovného ruchu.

Mestské zastupiteľstvo schválilo na rokovaní 29. apríla 2004 odpredaj pozemkov s celkovou výmerou 10 tisíc metrov štvorcových pre spoločnosť Aupark III. za účelom výstavby obchodno – spoločensko - kultúrneho centra. Následne Komisia na predaj a prenájom majetku mesta Košice 9. júna 2004 schválila cenu za predaj pozemku 132 miliónov 770 tisíc 320 korún, to znamená 13 277 korún za štvorcový meter. Z tejto ceny bude 32 770 320 korún zaplatených v hotovosti a minimálne 100 miliónov korún v investíciách. Kupujúci sa zároveň zaviazal, že súčasne s výstavbou centra Aupark zainvestuje minimálne sto miliónov slovenských korún do vybudovania štvorprúdovej zbernej komunikácie na južnom okraji pozemku a ďalších súvisiacich zberných komunikácií. Investície budú smerovať aj do stavebných úprav nadväzných križovatiek, napojenia Južnej triedy, vybudovania zastávok autobusovej a trolejbusovej dopravy a vybudovania koridoru pre inžinierske siete.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK

Ïalší článok spojený s témou: Polyfunkčné centrum zmení stred mesta na nepoznanie
  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]