magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Mesto Košice sa v pondelok 28. júna zapojí do kampane Na kolesách proti rakovine
@ Aktuálne -> Verejná správa      Jun 24 2004 - 10:16 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) – Mesto Košice sa rozhodlo pripojiť sa k celoslovenskej kampani Na kolesách proti rakovine, ktorá je spomienkou na paralympijského víťaza v cyklistike Radovana Kaufmana. Organizujú ju Slovenský paralympijský výbor, Nadácia Výskum rakoviny, Únia miest Slovenska a Agentúra AP projekt Bratislava. Hlavný program kampane sa v Košiciach uskutoční 28. júna 2004 od 14. hodiny pri Dolnej bráne. V uliciach Košíc bude od 21. júna do 5. júla 2004 prebiehať dobrovoľná zbierka na prístroj Wave System. Zbierka je organizovaná s povolením Ministerstva vnútra SR prostredníctvom Študentského parlamentu mesta Košice.

Pre darcov, ktorí by chceli zbierku podporiť je k dispozícii aj účet v ČSOB, a.s., číslo účtu je 4001198272/7500.

Cieľom kampane je ponúknuť chorým a telesne postihnutým, ľuďom v duševnej depresii, ale aj všetkým ostatným spoluobčanom vzor nezlomnej osobnosti, akou bol Radovan Kaufman. Mladý muž, ktorý napriek rakovine, amputácii dolnej končatiny a ďalším zdravotným komplikáciám dokázal získať zlatú medailu v cyklistickom šprinte na paralympiáde 2000 v Sydney, titul majstra Európy i majstra sveta, ukončiť štúdium na Ekonomickej univerzite v Bratislave i pracovať vo významnej bankovej inštitúcii. Nesmiernym životným optimizmom ukázal cestu nielen chorým, ale aj mnohým zdravým ľuďom. Vlani v júni ako 25-ročný prehral boj s chorobou, ale ešte predtým súhlasil, aby sa jeho životný príbeh a meno stali symbolom kampane na podporu výskumu zhubného ochorenia.

Kampaň Na kolesách proti rakovine chce pomôcť pri hľadaní nových životných cieľov, nenásilnou formou priblížiť širokej verejnosti, s osobitným dôrazom na deti a mládež, problémy, ktoré musia prekonávať postihnutí občania a ich inštitúcie.
Podstatou jednotlivých akcií je nesúťažné absolvovanie vytýčenej trasy na akomkoľvek nemotorovom kolesovom dopravnom prostriedku – skateboarde, kolieskových korčuliach, kolobežke, trojkolke, bicykli, detskom kočíku, invalidnom vozíku, ale aj na rôznych netradičných kolesových približovadlách.

Cieľom zbierky, ktorá je súčasťou kampane, je získavanie finančných prostriedky na zakúpenie prístrojov na výskum rakoviny. V tohtoročnej kampani je to prístroj Wave System – detektor DNA zmien, ktorý môže zabezpečiť veľmi kvalitný skríning zmien u dedičných foriem rakoviny hrubého čreva a štítnej žľazy. Získaním prístroja Wave system bude možné spustiť celoplošne včasnú diagnostiku dedičnej formy rakoviny prsníkov a vaječníkov, na ktorú veľa žien na Slovensku netrpezlivo a s nádejou čaká. Prístroj, ktorý bude slúžiť na diagnostiku žien z celého Slovenska, bude umiestnený v Ústave experimentálnej onkológie SAV v Bratislave, ktorý je jediným pracoviskom tohto druhu na Slovensku.

Program podujatia 28. júna 2004 (pondelok)

Miesto: Hlavná ulica – pódium nad Dolnou bránou
14.00 – 14.30 hod. – Registrácia účastníkov na kolesách
14.30 hod. - Otvorenie podujatia
14.45 hod. - Štart účastníkov na kolesách pri Dolnej bráne
Trasa: - Hlavná ulica od Dolnej brány po východnej strane smeromk Immaculate
- otočka pri Immaculate
- návrat po západnej strane Hlavnej ulice od Immaculaty k Dolnej bráne
(Počas absolvovania vytýčenej trasy na pódiu nad Dolnou bránou bude kultúrny
program, ktorý pripraví ZUŠ Bernolákova
15.10 hod. – „Dojazd“ účastníkov na kolesách (Po „dojazde“ posledného účastníka
na kolesách bude kultúrny program prerušený.)
15.10 – 15.25 hod. - Príhovor špičkových športovcov a moderovaný rozhovor s nimi
15.25 – 16.15 hod. – Autogramiáda športovcov pre účastníkov na kolesách, ktorí zároveň
dostanú malý darček - pri pódiu
- Počas autogramiády bude na pódiu kultúrny program, v ktorom vystúpi aj populárny
košický spevák Peter PAČUT
16.15 hod. – Ukončenie programu – Informácie o stave charitatívnej zbierky
Na záver všetci účastníci na kolesách na čele so špičkovými športovcami ešte raz absolvujú čestné kolo trasy.

S použitím materiálov referátu kultúry MMK
Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]