magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Michalovciach chýba na chod školstva takmer 14 miliónov korún
@ Aktuálne -> Región      Jun 25 2004 - 12:23 GMT
Michalovce 25. júna (TASR) - Vážnymi problémami súvisiacimi s financovaním materského školstva (MŠ) sa v posledných týždňoch permanentne zaoberá samospráva v Michalovciach. Na chod 15 MŠ v meste chýba samospráve 13 miliónov 840 tisíc korún.

Materské školy v Michalovciach nie sú kapacitne pokryté. Z 1750 miest, ktoré sú k dispozícii, je obsadených iba 1200. Samospráva preto uvažuje o tom, že tri až štyri MŠ od jesene tohto roku nebude prevádzkovať. "Do konca mesiaca júna budeme ešte opätovne zvažovať všetky argumenty, ako pozitívne pozerať na prevádzku, aby sme nedali z pozície mesta podnety na antipopulačnú politiku, ale práve opačne. Čiže budeme hľadať progresívne riešenia za zachovanie prevádzky škôl, ale samozrejme tie finančné limity existujú a ony v mnohom sú rozhodujúce," uviedol dnes pre TASR primátor Jozef Bobík. Dodal, že aj napriek tomu, že dôjde k plánovaným presunom detí, zostávajúca kapacita MŠ bude vyťažená iba na 80 percent.

K redukcii MŠ na území Michaloviec musí podľa Bobíka dôjsť aj v súvislosti s demografickým poklesom populácie. Dodal, že mesto bude hľadať aj iné formy financovania MŠ, aby pomohlo rodičom, "Nechceme, aby celá ťarcha na dofinancovanie škôlok bola na ich pleciach," konštatoval primátor.

Michalovská samospráva musí pripraviť koncepciu školstva na ďalšie roky tak, aby dokázala spolu s riaditeľmi a radami škôl nájsť taký systém, ktorý by vytvoril propopulačnú politiku v meste. Primátor vyjadril presvedčenie, že do konca júna nájde samospráva strategické rozhodnutie, ktorým by sa malo zaoberať mestské zastupiteľstvo.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]