magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Budkovciach budú kvôli podvýžive a kanibalizmu likvidovať chov ošípaných
@ Aktuálne -> Región      Jun 30 2004 - 13:24 GMT
Budkovce/Michalovce 30. júna (TASR) - Dôvodom likvidácie 1 500 kusov ošípaných vo veľkovýkrmni v Budkovciach v Michalovskom okrese sú otrasné podmienky ich chovu a podvýživa.

Konatelia spoločnosti, ktorej zvieratá patria, podľa riaditeľa Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Michalovciach Jozefa Hajduka tvrdia, že nemajú dostatok finančných prostriedkov na zabezpečenie potrebného množstva krmiva. To spôsobilo, že zvieratá sú podvyživené a po uhynutí dochádza ku kanibalizmu. "Situácia vo veľkovýkrmni je skutočne veľmi zlá. Spoločne so štátnou veterinárnou správou prijmeme ďalšie opatrenia, aby už nedochádzalo k týraniu zvierat," uviedol dnes pre TASR riaditeľ RVPS. Dodal, že po rokovaní s príslušným obvodným úradom zvolá zasadnutie krízového štábu.

Hajduk potvrdil, že vo veľkovýkrmni sa viackrát menili konatelia. V súčasnosti sa o uvedený počet zvierat starajú dvaja zootechnici a strážnik. RVPS v Michalovciach už v minulom roku upozorňovala na problematickú situáciu. V odobraných vzorkách z uvedeného chovu zistili odborníci pozitívny nález Trichinely spiralis - ľudovo svalovec, a Trichinely pseudospiralis, ktorá môže ohroziť zdravie a život človeka. "Firme bola udelená finančná pokuta a celý prípad sme oznámili prokuratúre. Mäso zo zabitých zvierat podlieha veľmi prísnej kontrole, preto vylučujeme akýkoľvek výskyt nakazeného mäsa medzi tovarom putujúcim na konzum," povedal Hajduk.

V prípade, že majiteľom firmy bude preukázaná trestnoprávna zodpovednosť za týranie zvierat, hrozí im nielen finančná pokuta a zákaz chovu, ale aj trest odňatia slobody do dvoch rokov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]