magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Michalovciach funguje Agentúra domácej ošetrovateľskej činnosti
@ Aktuálne -> Región      Jul 06 2004 - 07:21 GMT
Michalovce 2. júla (TASR) - Poskytnúť cestou kvalifikovaných sestier pomoc ľuďom s duševnou chorobou je cieľom agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti (ADOS), ktorá vďaka podpore holandského ministerstva zahraničných vecí funguje v Michalovciach.

Kvalifikované sestry pomáhajú pacientom priamo u nich doma skvalitniť život v súlade s ich potrebami, zároveň pomôžu predchádzať krízam a nemocničnej liečbe. Momentálne má ADOS v starostlivosti 80 klientov a záujem podľa kompetentných je dostatočný. Kľúčovou otázkou podľa psychiatra Pětra Nawku je udržateľnosť agentúry. Zdravotné poisťovne síce majú o služby ADOS záujem, no financovanie výkonov je podľa platného liečebného poriadku značne podhodnotené. "Ak by sa to neprehodnotilo reálnym potrebám, tak by po ukončení projektu táto psychiatrická ADOS-ka musela zaniknúť, pretože dostaneme toľko peňazí, s ktorými by sme ledva mohli zaplatiť jednu sestru a my tu máme štyroch pracovníkov," uviedol dnes pre TASR Nawka.

Podľa štátneho tajomníka Ministerstva zdravotníctva SR Jána Gajdoša majú ADOS budúcnosť. "Agentúry sú súčasťou sociálnej medicíny, v rámci ktorej sa zdravotnícka starostlivosť presúva do ambulantnej a domácej starostlivosti," konštatoval Gajdoš. Dodal, že po schválení reformných zákonov budú finančné prostriedky prúdiť hlavne do ADOS.

ADOS v Michalovciach ponúka v rámci projektu Transformácia na integrovaný systém starostlivosti o duševné zdravie okrem spolupráce s klientom a domácej ošetrovateľskej starostlivosti aj sprostredkovanie zdravotných a sociálnych služieb.

Vďaka podpore Ministerstva zahraničných vecí Holandska funguje v Michalovciach už chránené bývanie pre klientov s duševným ochorením, chránené pracovisko, rehabilitačné stredisko a denný stacionár.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]