magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košice a bulharské mesto Plovdiv podpísali dohodu o parnerstve
@ Aktuálne -> Verejná správa      Apr 09 2002 - 17:50 GMT
Dohody so zahraničnými mestami o partnerských vzťahoch patria takmer k povinnej jazde primátorov. Na druhej stane, sú aj určitou formou prezentácie zahraničných stykov samosprávnych orgánov a pokiaľ neostanú vo formálnej rovine, môžu priniesť aj konkrétne aktivity smerujúce k rozvoju.

Dňa 29. novembra 2000 navštívil Košice primátor bulharského mesta Plovdiv Dr. Ivan Čomakov, aby s primátorom Košíc JUDr. Zdenkom Treuľom podpísali Dohodu o partnerských vzťahoch a vzájomnej spolupráci medzi mestami Plovdiv a Košice. Do reprezentačnej starej radnice na Hlavnej ulici zvolal primátor Košíc tlačovú besedu.

Obaja primátori prítomným novinárom prezentovali svoju snahu, aby podpis dohody neostal len vo formálnej rovine, ale v budúcnosti priniesol konkrétne výsledky. Primátor Plovdivu Dr. Ivan Čomakov uviedol, že ide o prvú partnerskú dohodu po jeho ročnom pôsobení vo funkcii. Vzájomné kontakty nastali vo chvíli, keď Rudolf Schuster navštívil Bulharsko a bulharský prezident Petar Stoyanov Slovensko. Obe mestá majú mnoho spoločného. Košice sú druhé najväčšie na Slovensku, Plovdiv je druhý najväčší v Bulharsku. Slovenský prezident pochádza z Košíc, bulharský z Plovdivu. Obe mestá majú bohato rozvinuté školstvo a sú multinárodného, či multinárodnostného charakteru.

Dr. Ivan Čomakov zdôraznil, že je tu aj určitá kultúrna a historická prepojenosť. Za posledných 50 rokov predstavitelia Plovdivu podpísali 14 dohôd s partnerskými mestami, avšak tieto mali viacmenej formálny charakter bez konkrétnych aktivít. Verí, že prvá dohoda, ktorá nesie jeho podpis, sa premení vo vecné širokospektrálne aktivity. Tie sa majú týkať oblasti samosprávy, kultúry, ekonomiky, turizmu, životného prostredia a športu. Dôraz sa pritom bude klásť na tvorbu podmienok v rámci ekonomickej spolupráce spoločností sídliacich na území oboch miest a výmenu skúseností z oblasti transformácie samosprávy. Ivan Čomakov doslova uviedol: "Nechceme družobné vzťahy, ale partnerské."

Primátor Košíc Zdenko Trebuľa poukázal aj na iné aspekty, ktoré môžu mestá zblížiť.Sú to rovnaké problémy pri riešení rómskej otázky. Plovdiv má 370 tisíc obyvateľov a z toho asi 10 percent tvoria Rómovia. Snaha o integračný proces tohto etnika spôsobuje vrásky obom stranám. Rovnako je tu možnosť ekonomickú spoluprácu urýchliť formou kontaktov cez obchodné a priemyselné komory, resp. ich pobočky v spomínaných mestách. Plovdiv je známy aj svojimi výstavníckymi a veľtržnými podujatiami, ktoré by mohli napomôcť pri prehåbení obchodných kontraktov.

Komentár autora

Nie je dôvod na potlesk, ak niekto hovorí len o tom, čo sa v budúcnosti urobí. Na reálne hodnotenie výsledkov aktu slávnostného podpisu dohody o partnerských vzťahoch medzi Plovdivom a Košicami si ešte musíme počkať. Pokiaľ by tento vzťah nemal ostať vo formálnej rovine, vyžadujú sa konkrétne kroky. Samotná dohoda príliš mnoho nenapovie. Napríklad v kapitole turizmu je uvedené: "Strany podporia zintenzívnenie a rozšírenie vzťahov v oblasti turizmu s úmyslom vzájomného získavania poznatkov v oblasti životného štýlu, histórie a kultúrneho dedičstva parnerských miest." Tu sa tlačí na jazyk otázka: "Ako?" Je ťažko predstaviteľné, že by samosprávy mali možnosť ovplyvňovať obyvateľov mesta, kam majú chodiť tráviť dovolenku, prípadne mali možnosť ovplyvňovať cestovné kancelárie, kam majú ponúkať zájazdy. No určite aj tu existujú napríklad možnosti vzájomného kontaktovania cestovných kancelárií, ktoré sa zaoberajú importom turistov. Dohoda má v šiestich oblastiach celkovo 22 bodov, ktorých plnenie ostáva v hypotetickej rovine a ich pretavenie do konkrétnych aktivít je v rukách predstaviteľov samospráv. Ostáva teda otázne, nakoľko je tento akt odrazovým mostíkom na písanie novej histórie mesta a nakoľko len gestom a príležitosťou na zdvorilostné stretnutie s prípitkom šampanského. Najmä ak primátor mesta Plovdiv doznal, že do Košíc prvýkrát pricestoval len večer pred podpísaním zmluvy a nemal si čas ešte ani pozrieť mesto. Je otázne, ako mesto umožní konkrétnym podnikateľom využiť možný záujem o spoluprácu s plovdivskými obchodnými partnermi. Aj zvolaná tlačová beseda v tomto smere zatiaľ veľa nenapovedala.

Iná skutočnosť, ktorá stojí mimo témy tohto článku, však bola prinajmenšom zarážajúca. I keď Slovenský syndikát novinárov rozoslal oznamy o tlačovej besede primátora, táto akcia takýto charakter naozaj nemala. Najskôr primátor Zdenko Trebuľa nechal čakať všetkých novinárov, aby sa porozprával so zástupcami televízie a až potom im venoval pozornosť.V reprezentačnej miestnosti, kde je dostatok miesta na sedenie, boli prítomní novinári vyzvaní, aby sa postavili na koberček pred stôl, za ktorým sedeli obaja primátori. Namiesto solídnej prezentácie plánov košickej radnice to vyzeralo ako na chodbe, kde skupina žurnalistov očakáva politika, aby ho postojačky vyspovedala. Tu však nestáli vyčkávajúci, ale pozvaní novinári. Nekoordinovaný zhluk v očiach zahraničného hosťa mohol skutočne vyvolať rozpaky. Neviem, či aj primátor mesta Plovdiv si tak váži zástupcov médií, že na akcii, na ktorú ich prizve, im neponúkne miesto na sedenie, ale košická prezentácia dohody o partnerstve mala v tomto prípade vďaka organizácii trhovú atmosféru. Radničné public relations zakrívalo na obe nohy.

Slavomír Szabó
(29. 11. 2000)   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]