magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Minister Zs. Simon rokoval vo Viničkách s vinohradníkmi o tokaji
@ Aktuálne -> Región      Jul 16 2004 - 08:04 GMT
Viničky/Trebišov 15. júla (TASR) - Informovať o súčasnom dianí v súvislosti s dohodou o Tokajskej vinohradníckej oblasti medzi Maďarskou a Slovenskou republikou bolo cieľom pracovného stretnutia ministra pôdohospodárstva SR Zsolta Simona s výrobcami hrozna, ktoré sa dnes uskutočnilo v obci Viničky v Trebišovskom okrese.

Slovenská tokajská oblasť podľa nových dohôd v sebe zahàňa výmeru 565 hektárov (ha). Minister pripomenul, že snahy o úplné uzatvorenie sporov medzi spomínanými susednými krajinami napredujú. Dohoda, ktorú schválila vláda a 15. júna na rokovaní o víne a viniči prerokovali aj v Bruseli, obrovsky posilnila pozície Slovenska aj Maďarska v záujem geografického označenia tokaja. "To znamená, že po roku 2007 by nikto iný, pokiaľ úspešne dotiahneme tento proces, ktorý sme dobre odštartovali, nebude môcť používať označenie Tokaj v názve. To znamená, nikto na svete, len v tomto regióne môžu robiť Tokaj taký, aký pili niekdajší králi," uviedol TASR Simon.

Podľa ministra proces zatiaľ zostáva otvorený a úplná ochrana značky sa dá očakávať niekedy koncom budúceho roka. "Ide o proces rokovania Európskej komisie (EK) a musí sa odzrkadliť aj v našej legislatíve," doplnil Simon. Konštatoval, že je potrebné zmeniť výnos Ministerstva pôdohospodárstva SR v oblasti tokaja, aby SR mala rovnakú technológiu, rovnaký zber a podobne. Ministerstvo zároveň pripravuje nový zákon o vinárstve a vinohradníctve, ktorý dotiahne ostatné problémy súvisiace aj s tokajom.

Staršia legislatíva spomína plochu tuzemských tokajských honov na úrovni 908 ha. MP zdôrazňuje, že aj pri ploche 565 ha je potenciál na ďalší rozvoj dostatočný, pretože dnes je reálne obhospodarovaných len 375 ha. Slovenská tokajská oblasť v sebe zahàňa obce Bara, Čerhov, Černochov, Malá a Veľká Tàňa, Slovenské Nové Mesto a Viničky.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]