magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

VLÁDA ODOBRILA VYVLASTŇOVANIE PRE HYUNDAI KIA
@ Aktuálne -> Verejná správa      Jul 16 2004 - 09:04 GMT
( Občianska iniciatíva "Za spravodlivé vyvlastňovanie" - tlačová správa) -- Vláda v stredu súhlasila s priznaním štatútu stavby "vo verejnom záujme" pre budúce závody spoločností KIA Motors Corporation a Hyundai Mobis. Uznesenie vlády má byť zverejnené v Zbierke zákonov.

Priznanie štatútu stavby "vo verejnom záujme" upravuje zákon č. 175/1999 Z. z. "o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií a o doplnení niektorých zákonov". Podstatou je, že pre takéto stavby je potom možné pristúpiť k vyvlastneniu pozemkov v prospech súkromnej spoločnosti, hoci inak by to nebolo možné.

Investor na základe rozhodnutia vlády totiž získava osvedčenie, ktoré prikladá k návrhu na začatie územného konania a vyvlastňovacieho konania (podrobnejšie v § 3 ods. 2). Osvedčenie oprávňuje investora na získanie územného rozhodnutia pre stavbu na cudzích pozemkoch, a následne začať vyvlastňovacie konanie. Formálne vydáva takéto osvedčenia ministerstvo hospodárstva.

Vláda sa pri schvaľovaní uznesenia odchýlila od zaužívanej praxe. Na rozdiel od väčšiny predchádzajúcich uznesení o verejnom záujme totiž toto uznesenie nebolo predložené na rokovanie vlády ako samostatný materiál, ale ako súčasť materiálu s iným názvom. Konkrétne išlo o návrh uznesenia "k návrhu postupu sprístupnenia častí investičných zmlúv s PSA Peugeot Citroën, KIA Motors Corporation a Hyundai Mobis v zmysle § 10 ods. 1 a ods. 2 písm. c) a d) zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám", kde figuruje pod označením A.2, hoci názov materiálu tento bod nespomína a ani inak na neho neupozorňuje. Pritom ide z hľadiska právnych účinkov uznesenia na tretie osoby o neporovnateľne významnejší akt, ako je vyjadrenie súhlasu vlády so zverejnením investičných zmlúv, ktoré aj tak vyplýva zo zákona. Materiál predložil do vlády minister hospodárstva.

Netypické, hoci formálne legitímne, je aj zverejnenie uznesenia vlády v zbierke zákonov. Vydanie osvedčenia investorovi sa však neviaže na vydanie uznesenia v zbierke zákonov a ministerstvo hospodárstva ho môže vydať bezprostredne po schválení vo vláde.

Osvedčenie o verejnom záujme na uskutočnení stavby umožňuje investorovi, aby podal na stavebný úrad žiadosť o vydanie územného rozhodnutia, aj keď nevlastní pozemky pod budúcou stavbou. Štatút verejného záujmu dovoľuje, aby stavebný úrad vydal požadované územné rozhodnutie. Vlastníci pozemkov majú síce právo zapojiť sa v zákonom stanovených medziach do územného konania, ich návrhy a pripomienky však stavebný úrad nemusí akceptovať. Podobne môže zamietnuť aj ich prípadné odvolanie.

Právoplatné územné rozhodnutie je podmienkou na začatie vyvlastňovania pozemkov. Územné konanie a aj vyvlastňovacie konanie prebieha na stavebnom úrade, ktorým je spravidla obec. Územné rozhodnutie a rozhodnutia o vyvlastnení podpisuje starosta. Ak však ide o stavbu na území viacerých obcí, rozhodne o pridelení veci krajský stavebný úrad, ktorý však nie je súčasťou samosprávy, ale je zložkou špecializovanej štátnej správy.

Z dlhodobého hľadiska vláda schválením uznesenia prevzala na seba morálnu
zodpovednosť pre prípad, ak by sa v budúcnosti ukázalo, že vyvlastňovanie majetku občanov v prospech podnikateľských aktivít súkromných investorov nie je v deklarovanom "verejnom záujme" a je v rozpore s ústavnými zásadami ochrany vlastníckeho práva.

Z krátkodobého hľadiska uznesenie vlády zásadne zmenilo situáciu pri prebiehajúcich výkopoch pozemkov, kde sa dá odteraz očakávať podstatne dynamickejší prístup všetkých zainteresovaných.

Richard Drutarovský
Občianska iniciatíva "Za spravodlivé vyvlastňovanie"   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]