magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Rómom z Angi mlynu v Michalovciach odpratávajú haldy zapáchajúceho odpadu
@ Aktuálne -> Región      Jul 19 2004 - 07:51 GMT
Michalovce 18. júla (TASR) - V najväčšej rómskej osade na Zemplíne, ktorá je známa pod názvom Angi mlyn a nachádza sa v Michalovciach, začali na základe objednávky tamojšieho mestského úradu (MsÚ) v upratovaním odpadkov.

Podľa vedúceho úseku odvozu tuhého komunálneho odpadu (TKO) Jána Kriša z michalovských technických služieb (TS) z osady doposiaľ za dva dni vyviezli asi 150 ton zapáchajúceho odpadu a je predpoklad, že jeho konečné množstvo presiahne 300 ton. Náklady za odvoz dosiahnu asi 300-tisíc korún.

Na likvidácii odpadu, ktorý putuje na mestskú skládku, sa podieľajú pracovníci TS. Rómovia, ktorí si v tesnej blízkosti svojich obydlí vysypávaním smetí spôsobili hnilobný zápach, sa iba prizerajú. "Ta sám budem tu robiť a ostatní sa budú na mňa pozerať? Platí každá jedna rodina, treba si všimnúť na domovej správe. No, neberú kontajnery, práve preto je tu takú hnojisko. Pratajú, lenže nemajú odvoz a kde tie smeti dajú do bytu sebe, keď odvoz nie je poriadny," tvrdia Rómovia, ktorí nechcú prezradiť svoje mená.

Michalovská samospráva zaznamenala v uvedenej lokalite nedoplatky za odvoz TKO. "Odkedy evidujeme tento nedoplatok, za rok 2002 to bolo vyše 268-tisíc a za uplynulý rok je to dokonca 280-tisíc korún, platí jeden jediný platiteľ, ktorý si musel vysporiadiať všetky podlžnosti voči mestu, ak chcel dostať sociálne dávky," konštatovala hovorkyňa MsÚ Viera Pakánová.

Krišo tvrdí, že Rómovia majú k dispozícii šesť veľkoobjemových kontajnerov, ktoré TS vyvážajú pravidelne raz mesačne. Väčšina z nich je však poloprázdna, pretože Rómovia odpad hádžu mimo nich.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]