magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Petrovciach nad Laborcom stavajú hať za 139 miliónov Sk
@ Aktuálne -> Región      Jul 19 2004 - 14:38 GMT
Petrovce nad Laborcom/Michalovce 19. júla (TASR) - Dovedna 139 miliónov Sk predstavuje rozpočtový náklad rozdeľovacieho objektu -hate, ktorý buduje na koryte rieky Laborec pri Petrovciach nad Laborcom v Michalovskom okrese košický odštepný závod Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Na spomínanú stavbu vyčlenil vodohospodársky podnik z vlastných zdrojov 40 miliónov Sk a podstatná časť nákladu plynie z Úverovej banky Rady Európy. Od apríla bolo preinvestovaných 63 miliónov Sk. "Stavbu, ktorá bude ukončená v novembri tohto roka, realizujeme v rámci Projektu povodne na území Slovenska v rokoch 1997 až 1999. Stavba vedľa starej hate je nevyhnutná," uviedol dnes pre TASR riaditeľ Povodia Laborca michalovského závodu Valentín Kožuch. Dodal, že v minulosti počas povodní voda preliala pravobrežnú hrádzu na Laborci v Petrovciach a mohla ohroziť intravilán Michaloviec. "Michalovce vtedy zachránila len panelová cesta, o ktorú je hrádza v Petrovciach navýšená," doplnil Kožuch.

Podľa Kožucha bolo preto potrebné prehodnotiť hydrologické údaje, nadimenzovať a upraviť hrádze a korytá tak, aby sa storočná voda už neprelievala.

Novobudovaná hať bude mať väčšiu kapacitu a zvýši sa tiež kapacita starej hate, ktorá doposiaľ zniesla len 25 kubických metrov vody. Rozdeľovacím objektom sa vybuduje pravobrežná hrádza s dåžkou 938 metrov a ľavobrežná hrádza bude mať 249 m.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]