magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na nebankovú spoločnosť Sporoinvest bol vyhlásený konkurz
@ Aktuálne -> Región      Jul 22 2004 - 13:04 GMT
Košice 21. júla (TASR) Košická nebanková spoločnosť Sporoinvest sa dostala do konkurzu. Návrh na jeho vyhlásenie podali dvaja jej klienti, František Tomáš z Kysuckého Nového Mesta, ktorý má voči Sporoinvestu splatnú pohľadávku vo výške 160 000 Sk a Jaroslav Sako zo Žiliny, ktorý má splatnú pohľadávku vo výške 194 000 Sk. Obaja evidujú pohľadávku voči Sporoinvestu na základe zmluvy o pôžičke. Krajský súd (KS) Krajský súd v Košiciach rozhodol o vyhlásení konkurzu 20. mája tohto roku. Spis sa nachádza od 6. júla tohto roku na Najvyššom súde SR, pretože dlžník podal proti uzneseniu o vyhlásení konkurzu odvolanie. TASR o tom informoval hovorca KS Ladislav Duditš.

Za správcu konkurznej podstaty súd ustanovil košického advokáta Jána Pirča. V utorok 20. júla uplynula 60-dňová lehota, v ktorej veritelia mohli prihlásiť svoje nároky.

Termín prvej schôdze konkurzných veriteľov ani termín prieskumného pojednávania zatiaľ nebol určený. V období pred vyhlásením konkurzu boli konkurznému súdu doručené prihlášky 36 veriteľov s pohľadávkami v rozsahu približne dvoch miliónov Sk, uviedol ďalej Duditš. Dodal, že aj keď tieto prihlášky neboli podané v súlade so zákonom o konkurze a vyrovnaní, pretože nie je možné účinne podať prihlášku pred vyhlásením konkurzu, je z nich zrejmé, že dlžník má viac veriteľov.

Sporoinvest sa dostal do ťažkostí vo februári 2002 po krachu veľkých nebankových inštitúcií. Začiatkom marca toho istého roku ho od spoločnosti Fintech kúpil za jeden milión Sk hudobník a bývalý bubeník skupiny Elán ¼ubomír Horňák.

Nový majiteľ v júni 2002 predložil klientom spoločnosti návrh na vysporiadanie sa, v rámci ktorého ich požiadal o súhlas s 30-mesačným odkladom splátok. Peniaze na vyplatenie klientov mala spoločnosť získať realizáciou troch ťažiskových projektov, ktoré mala uskutočniť počas spomínaných 30 mesiacov.

Jeden z projektov sa týkal výstavby podnikateľského centra v Košiciach. Druhý projekt rátal s využitím 50-hektárového ložiska štrkopieskov pri obci Kechnec neďaleko Košíc. Tretí projekt sa mal realizovať v Michalovciach, kde Sporoinvest vlastnil dve silá bývalého podniku Poľnonákup, ktoré chcel zrekonštruovať a vybudovať v nich cenovo prístupné byty. Podľa dostupných informácií sa ani jeden z nich nepodarilo zrealizovať.

V roku 2002 Sporoinvest evidoval okolo 8000 klientov, ktorých vklady dosahovali zhruba 580 miliónov Sk.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]