magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Podpis Dohody o spolupráci medzi SR, PKB a Mestom Košice
@ Aktuálne -> Verejná správa      May 10 2002 - 10:51 GMT
V pondelok 6. mája podpísali v Bratislave Dohodu o spolupráci medzi Slovenskou republikou, Prvou komunálnou bankou a Mestom Košice. V jej preambule sa uvádza, že štát sa rozhodol pomôcť vyriešiť finančnú situáciu mesta a aktívne prispieť k procesu reštrukturalizácie jeho záväzkov. Rovnako banka v súlade so svojim predmetom podnikania rozhodla sa podieľať na procese reštrukturalizácie a tomu predchádzajúcich racionalizačných opatrení.

V úvodných ustanoveniach sú zhrnuté doterajšie opatrenia, ktoré mesto prijalo na zlepšenie svojej finančnej siutácie. Podľa zámeru a opatrení na zlepšenie finančnej situácie v rámci reštrukturalizačného procesu má štruktúra zdrojov pozostávať z 580 miliónov korún z návratných finančných zdrojov zo štátnych finančných aktív Slovenskej republiky, 660 miliónov korún budú tvoriť zdroje z predaja majetku mesta a 700 miliónov korún je reštrukturalizačný úver zo zdrojov, ktoré zabezpečí banka.

Predmetom dohody, ktorú v pondelok podpísali štátny tajomník Ministerstva financií Vladimír Podstránsky, predseda predstavenstva PKB, a.s. Jozef Mihalik a člen predstavenstva PKB Gernot Daumann a primátor Mesta Košice Zdenko Trebuľa, sú bližšie podmienky spolupráce a koordinácie ďalších postupov na vykonanie potrebných racionalizačných opatrení mesta. Banka bude podľa Dohody o spolupráci po dobu uskutočňovania racionalizačných opatrení v súčinnosti so štátom sledovať finančnú situáciu mesta, realizovať opatrenia na zníženie dlhovej služby mesta a navrhovať racionalizačné opatrenia a sledovať ich plnenie. Štát a banka sa budú navzájom informovať o všetkých skutočnostiach, ktoré súvisia s realizáciou racionalizačných opatrení v meste na pravidelných stretnutiach.

Dohoda o spolupráci je prvým krokom k spoločnému riešeniu finančnej situácie mesta. Nasledovať bude konkrétna zmluva o čerpaní návratných finančných zdrojov s presnými podmienkami čerpania, na ktorej začnú pracovať zástupcovia zúčastnených strán už vo štvrtok 9. mája v Bratislave. V nej bude musieť byť presne stanovená technika toku financií, účel čerpania a osobitné podmienky, za akých môžu byť prostriedky použité. Tou najhlavnejšou podmienkou je momentálne dodržiavanie ozdravných opatrení, ktoré mesto prijalo na mimoriadnom rokovaní Mestského zastupiteľstva 25. marca 2002.

V pondelok prezentovala v Bratislave Slovenská ratingová agentúra (SRA) výsledky ratingu o Meste Košice pred predstaviteľmi najdôležitejších bánk, ktoré u nás pôsobia. Popri tých, ktoré sú priamo zainteresované v meste Košice sa na nej zúčastnili predstavitelia Istrobanky, Tatrabanky, Unibanky, VUB, Dresdner Bank, EBOR a ďalších finančných inštitúcií. Podľa Marty Vajkunyovej z referátu pre strategické financovanie a kapitálové investície Magistrátu mesta Košice, ktorá na prezentácii zastupovala mesto, správa bola prijatá veľmi pozitívne. Zástupcovia bánk ocenili rozhodnutie mesta zverejniť výsledky ratingu. Veľký ohlas mala aj skutočnosť, na ktorú už v Košiciach upozornil výkonný riaditeľ SRA Rudolf Autner, že verejnosť očakávala horší výsledok ratingu, aký v skutočnosti priniesla hodnotiaca správa. Bankári adresovali predkladateľom ale aj zástupcom mesta množstvo otázok k hospodáreniu mesta, k procesu reštrukturalizácie, k priebehu ozdravného procesu.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK,

Túto tlačovú správu sme dostali z Magistrátu mesta Košice.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]