magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na rieke Ondava sa pretrhla ľavá hrádza, záplava sa šíri v dåžke asi 15 km
@ Aktuálne -> Región      Aug 02 2004 - 08:30 GMT
Košice 31. júla (TASR) - V Košickom kraji sa naplnilo jedno z najhorších povodňových očakávaní - dnes dopoludnia (sobota, 31. 7.) sa pretrhla hrádza na Ondave.

Vedúci odboru prevádzky košického závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku Ondrej Handzok TASR informoval, že ľavá strana hrádze sa pretrhla okolo deviatej hodiny na úrovni obce Markovce na pomedzí Trebišovského a Michalovského okresu.

Prietrž je asi 100-metrová, postupne sa zväčšuje a záplava pomaly postupuje pozdåž hrádze. Šíri sa v dåžke asi 15 km a šírke 2 km. Našťastie pre okolité obce sa terén zvažuje smerom k hrádzi a hoci voda postupne zaplavuje poľnohospodársku pôdu a pasienky, domom sa pravdepodobne vyhne. Vodohospodári predpokladajú, že dosiahne až k čerpacej stanici na Kamennej holi, kde sa už nachádza čerpací systém.

Problémom je, že Ondava stále stúpa. V Horovciach dnes dosiahla historické maximum 652 cm, pričom najvyššiu hladinu doteraz zaznamenali v 50-tych rokoch, a to 637 cm. "Nebola šanca to uhrať," poznamenal Handzok na margo snahy vodohospodárov, hasičov i vojska pieskovaním zachrániť hrádzu.

Za šťastie v nešťastí označil fakt, že k pretrhnutiu hrádze došlo na ľavej strane Ondavy. Okolité obce sú pomerne ďaleko, vyššie položené a tak je predpoklad, že k evakuácii obyvateľstva nebude nutné pristúpiť. Ak by sa pretrhala pravá strana, bol by ohrozený Trebišov.

V danej chvíli sa už so živlom nedá nič robiť. Voda bude z Ondavy vytekať dovtedy, kým sa jej hladina nevráti do koryta. Komplikuje to fakt, že z hornej časti územia do nej priteká Topľa so stále vysokou hladinou a prepúšťaná voda z vodného diela Domaša.

Celá povodňová vlna by podľa odhadov mohla opadnúť za dva dni. V prípadne ďalších zrážok to ale bude viac.

Na ostatnom území východného Slovenska sa situácia upokojuje. Voda klesá v povodí Hornádu i Popradu. V Prešovskom kraji uvažujú o odvolaní 3. stupňa povodňovej aktivity. Zatiaľ sa nenaplnili ani obavy zo stúpania riek napájaných z Ukrajiny.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]