magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Hoci Ondava klesá, z hrádzovej prietrže stále vyteká voda a zaplavuje územie
@ Aktuálne -> Región      Aug 02 2004 - 08:44 GMT
Košice 1. augusta (TASR) - Najťažšiu situácia niekoľkým obciam v michalovskom okrese naďalej spôsobuje pretrhnutá hrádza Ondavy.

Hoci jej samotná hladina pomerne rýchlo klesá a v súčasnosti (nedeľa) dosahuje úroveň 2. stupňa povodňovej aktivity, z prietrže voda stále vyteká. Výtokový profil je v súčasnosti asi 30 metrový, a tak naďalej v oblasti trvá 3. stupeň povodňovej aktivity - teda stav ohrozenia.

Prioritou vodohospodárov je zamedziť vylievaniu Ondavy do mimohrádzového priestoru. Hneď ako to podmienky dovolia, pristúpia k obnove hrádze. Dnes už začali s prípravnými prácami. Ako pre TASR potvrdil riaditeľ košického odštepného závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku Vladimír Kundrát, približne stovka pracovníkov povodia a niekoľkých subdodávateľov sa kombináciou oceľovej konštrukcie a kameniva pokúša zahatať vytekanie vôd Ondavy.

Záplavová vlna z prietrže siaha v súčasnosti pozdåž toku Ondavy od Falkušoviec až za obec Petrikovce. Zasiahla aj obec Kačanov, Markovce, Malčice a jej časť Hradištskú Moľvu. Záchranné práce v postihnutých obciach pokračujú. Aktuálnou je aj úloha zabezpečiť rozvoz piesku a pripraviť sa na prípadnú ďalšiu evakuáciu.

Na 15. h je naplánované spoločné zasadnutie michalovskej okresnej povodňovej komisie za účasti krajského šéfa Krízového štábu Jána Dolného. Podľa informácií Krízového štábu Krajského úradu v Košiciach, hladiny vodných tokov v Kraji, ktoré spôsobovali najväčšie problémy klesajú.

K 9. h klesla hladina Ondavy pri Horovciach o 25 centimetrov, Hornád pri Ždani o 12 centimetrov, Torysa pri Košických Olšanoch o 40 cm a pozitívnou správou je, že sa znížilo vypúšťanie vody z Ružína a Domaše. Z ružínskej vodnej nádrže momentálne odteká 125 kubických metrov za sekundu, pričom normálny stav je 135 kubických metrov za sekundu. "Nevidíme predpoklad, že by sa stavy riek dvíhali," konštatoval dnes (nedeľa) popoludní Ján Baran z odboru krízového riadenia Krajského úradu v Košiciach.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]