magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Najkritickejšia situácia na východe je naďalej v povodí Ondavy
@ Aktuálne -> Región      Aug 02 2004 - 14:00 GMT
Košice 2. augusta (TASR) - Najkritickejšia situácia bola v priebehu nočných hodín v Košickom kraji na území okresu Michalovce v povodí Ondavy. Pomaly postupujúca záplavová vlna z prietrže hrádze zaplavila v nedeľu o 22. hodine štátnu cestu na úseku Oborín - Sirnícky most.

Zaplavený úsek cesty bol uzavretý v oboch smeroch, informoval TASR vedúci odboru Krízového riadenia michalovského obvodného úradu Jozef Bloščičák. V noci sa skomplikovala aj situácia v obci Oborín, v časti Kucany. O polnoci sa tam ešte pieskovalo v snahe odkloniť pritekajúcu vodu.

Vo vyššie položených obciach zaplaveného územia pozdåž Ondavy sa situácia čiastočne zlepšila. Nastal mierny pokles vody, záplavová voda sa pomaly vlieva smerom na Kucany k čerpacej stanici Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) v Kamennej Moľve. Vodohospodári v nedeľu o 16. hodine začali navážať kamene na prístupovú cestu k prehradeniu rozrušeného koryta Ondavy.

Ako spresnil námestník riaditeľa košického odštepného závodu SVP Marián Miščík, prístupová cesta je už dokončená a v týchto chvíľach sa začína práca na prietrži v medzihrádzovom priestore. Koridor nového koryta vytekajúcej vody z Ondavy je asi 50 až 70 metrový. Dnes sa začínajú spracovávať podklady a projektová dokumentácia na obnovu hrádze. S prácami by sa malo začať hneď, ako to bude možné, vodohospodári dúfajú, že to bude už tento týždeň.

Záplavová vlna, ktorá sa spustila v sobotu ráno po pretrhnutí hrádze Ondavy pri Markovciach, vytvorila jazero s rozlohou približne 30 kilometrov štvorcových. Hoci hladina Ondavy k dnešnému ránu už klesla na 173 centimetrov, stále vytekajúci, hoci minimálny tok, "dotuje" záplavové jazero naďalej. Postihnuté sú obce Markovce, Malčice časť Hradištská Moľva, Petrikovce, Kačanov a Oborín.

Podľa majora Alexandra Nejedlého z michalovského okresného riaditeľstva HaZZ, hasiči v ohrozenom území situáciu stále monitorujú. V Hradištskej Moľve voda klesla asi o 30 cm, domy sú však stále pod vodu. Klesá aj v okolí Malčíc a Markoviec, presúva sa však popri hrádzi na juh. Preto bola zaliata cestná spojnica medzi Trebišovom a Veľkými Kapušanmi. Nejedlý upozornil, že pokiaľ voda kanálmi neodtečie, situácia bude stále vážna. Michalovským hasičom vypomáhajú aj kolegovia zo záchrannej brigády HaZZ z Humenného a Žiliny.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]