magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Hlavná pozornosť v Košickom kraji sa sústreďuje na sanovanie hrádze Ondavy
@ Aktuálne -> Región      Aug 03 2004 - 08:26 GMT
Košice 2. augusta (TASR) - Meteorológovia síce predpovedajú na nasledujúce dni na východnom Slovensku veľkú oblačnosť, početné prehánky alebo búrky, trvalá zrážková činnosť sa však nepredpokladá.

V súvislosti povodňami sa v Košickom kraji hlavná pozornosť sústreďuje na pretrhnutú hrádzu Ondavy, konštatoval pre TASR predseda Krajskej povodňovej komisie a prednosta Krajského úradu v Košiciach Ján Dolný. Na ostatných riekach a malých tokoch na území Košického kraja je v súčasnosti situácia pokojná, hladiny klesajú a pokračujú sanačné a likvidačné práce.

Prietok na Ondave sa dnes oproti nedeli podľa Dolného znížil o 420 cm. Prioritou je sanovať prietrž hrádze a prečerpať vodu do koryta. Vodohospodári sa snažia navážaním kamenia zamedziť vytekaniu Ondavy. Potom príde na rad rekonštrukcia hrádze. Situáciu komplikuje rozmočený terén, kde ťažké vozidlá zapadávajú. "Nejde to tak rýchlo, ako sme si predstavovali, ale práce pokračujú a ohrozené obce, ktoré zasiahla záplavová vlna, sú už mimo nebezpečenstva," konštatoval šéf krajskej povodňovej komisie. Hladina záplavovej vody v postihnutých obciach viditeľne klesá a do niektorých sa už začali vracať evakuovaní obyvatelia.

Orientačný odhad škôd, ktoré spôsobil vodný živel v Košickom kraji, by podľa Dolného mohol byť známy do konca týždňa. Podľa predbežných informácií povodňami bolo v tomto regióne postihnutých zhruba 50 obcí v štyroch okresoch - Michalovskom, Trebišovskom, Spišskonovoveskom a okrese Košice okolie.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]