magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Nepretržite aj v noci pokračujú práce na sanácii ľavého brehu Ondavy
@ Aktuálne -> Región      Aug 03 2004 - 15:00 GMT
Markovce/Košice 3. augusta (TASR) - Nepretržite - aj za nočného osvetlenia - pokračujú práce na sanácii prietrže ľavého brehu rieky Ondava pri Markovciach v okrese Michalovce, kde po sobotňajšom pretrhnutí ľavobrežnej hrádze ešte stále vyteká voda mimo medzihrádzový priestor.

Na sanácii pracuje nonstop v smenách približne 40 pracovníkov košického odštepného závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku. Podľa jeho riaditeľa Vladimíra Kundráta majú dohodnutý postup pri sanácii celej prietrže. Ako uviedol pre TASR, prvoradou úlohou je dostať vodu do starého koryta, čiže zamedziť jej vytekaniu mimo medzihrádzový priestor. "Toto je absolútnou prioritou firmy, tomu venujeme všetky sily. Momentálne sa nám podarilo sprejazdniť cestu k miestu prietrže a navážame tam kamenivo, ktoré rozhàňame do toku a vytvárame nový breh pôvodného koryta" - povedal Kundrát.

Vodohospodári pracujú v zložitých podmienkach rozbahneného terénu a dnes by mali prehradiť balvanmi polovicu približne 100 metrov dlhej prietrže. Kamenivo vozia z kameňolomu v Brehove.

Kundrát spresnil, že príčinou pretrhnutia hrádze vybudovanej v 19. storočí neboli priesaky, ale veľké množstvo vody, ktorá sa preliala cez hrádzu a silný prúd ju pretrhol. Do mimohrádzového priestoru vytieklo podľa predbežných odhadov 20 až 30 miliónov metrov kubických vody.

Vodohospodári zatiaľ nevedia, dokedy potrvá sanácia narušeného brehu pôvodného koryta rieky, ktorá je podmienkou, aby sa začalo so sanáciou samotnej hrádze. Kundrát si netrúfa ani odhadnúť, aké budú celkové náklady, ale "nebude to malá čiastka". Už sa robí zameriavanie staveniska a geologický prieskum. "Bola to mimoriadna udalosť, ktorá sa vyskytne raz za niekoľko desiatok rokov" - dodal.

Pred rokom 1948, kedy sa začali systematické úpravy tokov na Východoslovenskej nížine, boli podobné záplavy bežným javom. Podľa dostupných záznamov voda Ondavy pretrhla hrádzu aj v roku 1940 a na pravom brehu v roku 1966 a spôsobila rozsiahle záplavy.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]