magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Povodňová situácia v Košickom kraji sa ďalej stabilizuje
@ Aktuálne -> Región      Aug 04 2004 - 15:15 GMT
Košice 4. augusta (TASR) - V Košickom kraji zaznamenali v posledných hodinách len miestne zrážky a hladiny riek naďalej klesajú. Povodňová situácia v okresoch Košice-okolie a Trebišov je stabilizovaná a pokračujú práce, spojené s likvidáciou následkov povodní.

Starostovia obcí Markovce, Malčice, Kačanov a Oborín dostali pokyn od Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Michalovciach na vykonanie protiepidemiologických opatrení a kontrolu pitnej vody, informoval dnes prednosta Krajského úradu v Košiciach Ján Dolný.

Cesta II. triedy č. 552 na trase Sirnícky most - Oborín v okrese Michalovce ostáva naďalej uzavretá pre osobnú a nákladnú dopravu. Na ľavom brehu rieky Ondava pokračujú sanačné práce. V utorok večer vodohospodári prehradili a spevnili koryto pri Markovciach, čím došlo k obnoveniu toku v pôvodnom riečišti.

V okrese Spišská Nová Ves naďalej pretrváva tretí stupeň povodňovej aktivity, a to v obciach Krompachy, Gelnica, Kojšov, Slovinky, Žehra, Rudňany, Spišský Hrušov a Hrišovce. K lokálnym účinkom vody na miestne komunikácie dochádza už iba sporadicky, čoho dôsledkom je aj postupné odvolávanie tretieho stupňa povodňovej aktivity. Najkomplikovanejšia situácia je v Slovinkách, kde dochádza k zosuvom pôdy, pričom bolo zasiahnuté aj vodovodné potrubie. V Hrišovciach sú zosuvom ohrozené dva rodinné domy a vzhľadom na to, že je v blízkosti elektrické napätie, sú ohrozené životy. Hladiny na miestnych tokoch Hornád a Hnilec majú klesajúcu tendenciu, takže už nedochádza k ďalším zaplavovaniam plôch, lúk, ornej pôdy, záhrad a podobne.

Podľa Dolného je predpoklad, že v priebehu dnešného dňa bude zrušený tretí stupeň povodňovej aktivity na ďalších vodných tokoch. Dodal, že stupeň ohrozenia obyvateľstva sa po poklese vodných hladín podstatne znížil. V súčasnosti sa do popredia dostáva hlavne monitorovanie epidemiologickej situácie a kontrola zdrojov pitnej vody. V priebehu dnešného a ďalších dní budú pokračovať práce na obnove ľavobrežnej hrádze Ondavy v obci Markovce.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]