magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Evakuovaní z Hradištskej Moľvy sa po povodniach vracajú do domovov
@ Aktuálne -> Región      Aug 05 2004 - 08:07 GMT
Malčice 4. augusta (TASR) - Osemdesiat ľudí postihnutých povodňami a evakuovaných od soboty v Malčiciach v okrese Michalovce sa v stredu vrátilo do svojich domovov v malčickej miestnej časti a osade Hradištská Moľva.

Od soboty sa o nich a ďalších 50 spoluobčanov starala v miestnej teločvični samospráva a adventistická humanistická organizácia ADRA. Keďže ich domy nie sú zaplavené, rozhodli sa vrátiť, pretože voda už opadáva. Mnohí majú malé deti a tie chcú mať pokoj, informovala starostka Malčíc Marta Tomková. Evakuované ostali už len rodiny z domov v Hradišstskej Moľve a Malčiciach, ktoré sú ešte zaplavené.

Navrátilcom, zväčša Rómom, ktorých domy voda nezasiahla, zabezpečili pitnú vodu, potravinové balíčky a dostali aj 300 korún na rodinu na nákup potravín, uviedla Tomková.

"Zatiaľ nevieme presne vyčísliť škody, ale ja očakávam od štátu pomoc pre tých občanov, ktorí nie sú poistení" - zdôraznila starostka. Podľa jej slov obec chce objednať statika, aby preskúmal, či domy vydržia a či nebude nutná rekonštrukcia. Malčice očakávajú pomoc od štátu aj čo sa týka opravy cesty, dodala Tomková. Na čistenie obce využijú približne 130 nezamestnaných za aktivačný príspevok.

Niektorí Rómovia sa vracali do svojich príbytkov s obavami, ako prežijú najbližšie dni, pretože záhradky majú zaplavené vodou a zásoby potravín minimálne.

Hradištskú Moľvu po tom, čo ju nútene museli opustiť obyvatelia po záplavovej vlne z rieky Ondava, strážili nepretržite policajti. Vo dvoroch ostala hydina, psy, zajace a dobytok, ktorý chodili majitelia pravidelne kàmiť s požiarnikmi na obojživelnom transportéri.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]