magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Presťahovanie rómskej osady Letanovský mlyn pomôže cestovnému ruchu
@ Aktuálne -> Región      Aug 05 2004 - 15:08 GMT
Letanovce 5. augusta (TASR) - Po rekonštrukcii lanovej lávky v Prielome Hornádu je opäť sprístupnená trasa Letanovský mlyn - Kláštorská roklina, ktorej sa však turisti radšej vyhýbajú. Obávajú sa nepríjemných stretov s obyvateľmi rómskej osady Letanovský mlyn. Podľa starostu Letanoviec Petra Kacvinského žije v osade asi 700 obyvateľov prihlásených na trvalý pobyt v obci. Približne 100 ďalších býva v osade "načierno".

Ako ďalej povedal, problém obťažovania turistov miestnymi Rómami "nie je taký hrozný, ako sa občas prezentuje v médiách". Fyzicky turistov nenapádajú. Skôr deti z osady rady pristavia návštevníkov Slovenského raja. Pýtajú si peniaze, občas chlieb a ak si turista medzitým odloží batoh, môže oň prísť. Starosta si myslí, že najlepším riešením je presťahovanie osady. Ako povedal pre TASR, šance sú v súčasnosti veľké.

Samospráva robí všetko preto, aby sa výstavba novej osady v lokalite Strelníky uskutočnila. Rozhodnutie o územnom konaní už bolo vydané. Sťahovanie obyvateľov osady Letanovský mlyn by mohlo reálne v roku 2006. Kacvinský konštatoval, že nesúhlas okolitých obcí s výstavbou novej osady v lokalite Strelníky, patrí už minulosti. Na margo financovania projektu dodal, že na samotnú výstavu sú určené prostriedky z Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR a na technickú vybavenosť by mali využiť financie z eurofondov.

Osada Letanovský mlyn leží v katastri Spišských Tomášoviec. Starostka obce Zuzana Nebusová potvrdila obavy turistov, ktorí sa radšej oblasti vyhýbajú. Presťahovanie by podľa nej veľmi pomohlo Slovenskému raji a rozvoju okolitých obcí. Okrem Spišských Tomášoviec spomenula starostka aj Arnutovce a Betlanovce.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]