magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Finančná situácia Košíc je konsolidovaná a stabilizovaná
@ Aktuálne -> Verejná správa      Aug 11 2004 - 15:23 GMT
Košice 11. augusta (TASR) - Niečo menej ako 1,4 miliardy Sk je aktuálny stav dlhu mesta Košice po refinancovaní a prijatí nového syndikovaného úveru, predstavujúceho v dvoch tranžiach takmer miliardu korún.
Mesto má úverovú rezervu približne 110 miliónov Sk, s ktorou súhlasili banky a mestské zastupiteľstvo ju podmienečne schválilo na projekty, ktoré budú kofinancované ako návratné s použitím zdrojov z Európskej únie, uviedol dnes pre TASR námestník primátora František Knapík.
Podľa Knapíka je finančná situácia po apríli, kedy prijali syndikovaný úver, konsolidovaná a stabilizovaná a mesto z bežných zdrojov a z kapitálových príjmov vie zabezpečiť úverové platby, týkajúce sa zatiaľ len úrokov. Zdôraznil, že bude schopné v budúcom a ďalších rokoch splácať aj istinu s tým, že situácia na bankovom trhu je podstatne lepšia. Mesto dokázalo dohodnúť s bankami lepšie a výhodnejšie podmienky a zlacnilo svoje úverovanie. Spresnil, že medziročná úspora je 38 miliónov Sk len na úrokoch.
Za syndikovaný úver, ktorý podpísali s bankou Dexia, Tatra bankou a Slovenskou sporiteľňou, sa mesto zaručilo majetkom Mestských lesov s výmerou 18 368 hektárov. Ako povedal Knapík, pre mesto je táto forma záložného práva, na ktorú pristúpili banky, výhodná, pretože sa tým uvoľnili blokácie iného mestského majetku, najmä budov. Námestník nevylúčil, že pri hľadaní zdrojov na rýchlejšie splácanie úverov predajú terajší rozsiahly objekt Mestského magistrátu, takzvaný "biely dom", štátu a presťahujú sa do menších priestorov historickej radnice v centre mesta.
Dlh mesta Košice vznikol koncom 90. rokov, kedy mesto robilo rozsiahlu rekonštrukciu Hlavnej, Alžbetinej a Mlynskej ulice. V tom čase boli podmienky na bankovom trhu nevýhodné, mesto si požičiavalo takzvané krátkodobé a drahé peniaze a dlh dosiahol postupne až 2,2 miliardy Sk, dodal Knapík.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]