magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Valášek: VšZP žiada prehodnotiť prerozdeľovanie poistného a viac solidarity
@ Aktuálne -> Medicína      Aug 13 2004 - 09:49 GMT
(TASR) - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) bude pri schvaľovaní reformných zdravotníckych zákonov žiadať prehodnotenie prerozdeľovania vyberaného poistného. Oznámil to riaditeľ VšZP František Valášek. "Nie sme spokojní s 85-percentným prerozdelením. Ak by VšZP mala akceptovať logiku parlamentu, znamenalo by to pre ňu, že by prerozdelila 85 percent a nechala si peniaze tam, kde sa vyberie viacej a presunula menej tam, kde sa ich menej vyberie" - vysvetlil to dnes Valášek na tlačovej konferencii v Košiciach. Podľa neho by to malo veľmi zlý dopad na najchudobnejšie regióny, ku ktorým patrí aj východ Slovenska s vysokou mierou nezamestnanosti.

Riešenie vidí Valášek - okrem prerozdelenia zdrojov podľa indexu rizika a bonifikácie náročnej zdravotnej starostlivosti - aj v zadefinovaní dlhodobej choroby, starostlivosti o dlhodobo a ťažko chorých, finančných zdrojov na ich liečbu a vyššom stupni solidarity. Riaditeľ VšZP sa domnieva, že stabilitu do systému by vnieslo aj zriadenie jedinej zdravotnej poisťovne. Podľa jeho slov by to umožnilo lepšie elokovať zdroje, nakupovať vo veľkom zdravotnícky materiál a zariadenia s množstvovými rabatmi a podobne. Ako príklad dobrého fungovania zdravotníctva s jednou poisťovňou uviedol Slovinsko a Fínsko a poukázal na krachovanie niektorých komerčných poisťovní v západných štátoch.
V pripravovanej transformácii poisťovní na akciové spoločnosti vidí Valášek jednoznačne ďalší krok ku komercionalizácii zdravotníckych služieb, na ktorú doplatia ťažko chorí a nesolventní pacienti. Poukázal aj na neustálenú legislatívnu situáciu v liekovej cenovej politike, kategorizácii a katalogizácii úkonov a zariadení v EÚ - "keď sa firmy správajú, ako sa im to hodí".
Podľa Valášeka VšZP, ktorá je počtom 3,5 milióna poistencov najväčšia na Slovensku a má aj najviac vekovo starších a ťažko postihnutých pacientov, prežíva len vďaka dlhu, ktorý už dosiahol u a. s. Veriteľ rádovo päť miliárd korún a bude ho potrebné riešiť. Značnú časť prostriedkov z fondu vynakladá poisťovňa na liečbu mimoriadne nákladných ochorení, či na unikátne zdravotné výkony a operácie, ktoré sú finančne náročné, ale nevyhnutné, zdôraznil riaditeľ.
Ako informovali ďalej, po analýze situácie v regiónoch bude musieť poisťovňa svojim možnostiam prispôsobovať sieť zmluvných partnerov, ktorých má vyše 10-tisíc. Napríklad na východnom Slovensku prišli po analýze k záveru, že je tu vysoká a umelá hospitalizovanosť, spotreba liekov a v porovnaní s ostanými regiónmi aj percento práceneschopnosti: "Je riziko, že ak sa s tým niečo neurobí, trend bude pokračovať," dodal Valášek.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]