magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na košickom rómskom sídlisku Luník 9 začali rozsiahly program jeho revitalizácie
@ Aktuálne -> Verejná správa      Aug 16 2004 - 07:17 GMT
(TASR) - Rozsiahly program revitalizácie, týkajúci sa životného prostredia, obnovy bytov, zamestnanosti, sociálnej oblasti a vzdelania, začala realizovať samospráva košického rómskeho sídliska Luník 9, kde žije vyše 5000 Rómov.

Do aktivačných prác sa už zapojilo počas letných mesiacov 280 ľudí, ktorí na etapy pracujú pri čistení okolia a príprave školy na nový školský rok, informoval nový prednosta miestneho úradu mestskej časti Luník 9 Jozef Červeňák.

Ako ďalej uviedol, pripravujú na spustenie projekt obnovy zdevastovaného bytového fondu cez vlastnú neziskovú organizáciu Sociálny podnik v spolupráci s Bytovým podnikom mesta Košice. Pôjde o takzvanú lízingovú prácu pre podniky zriadené magistrátom mesta, pričom zamestnaní si k sociálnym dávkam privyrobia na služby a platenie nájomného, ktorého dlh už prevýšil 100 miliónov korún.

Na Luníku 9 pripravujú aj zriadenie agentúry na sprostredkovanie práce, strediska osobnej hygieny a práčovne a prevádzku na kompletizovanie hračiek a praženie kávy. "Ak sa nám projekty podarí realizovať, prácu dostane do roka približne 500 ľudí" - povedal Červeňák.

Podľa jeho slov ďalšie možnosti zamestnania sa črtajú v rekvalifikačnom kurze pre umeleckých kováčov, ktorý pripravuje firma Rigo v Dunajskej Lužnej. V septembri bude nábor 30 účastníkov kurzu z Luníka 9 a z rómskej časti Humenného Podskalka. Po ročnej rekvalifikácii by mohli pracovať vo firme, vyrábajúcej aj na export, a ráta sa tiež s vytvorením pobočky firmy na Luníku 9.

Projekty budú financovať z rôznych zdrojom. Päť miliónov korún už schválilo na vytvorenie nových pracovných miest pre Luník 9 košické mestské zastupiteľstvo, na výstavbu strediska hygieny a práčovňu prisľúbilo 1,5 milióna korún Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR, informoval prednosta.

"Konečným cieľom je dostať Luník 9 z letargie a zmeniť nelichotivú mienku o ňom a imidž vo verejnosti krokmi, ktoré už mali byť urobené oveľa skôr" dodal Červeňák.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]