magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Projekt na oddlženie a revitalizáciu bytov na Luniku IX pripravujú v Košiciach
@ Aktuálne -> Verejná správa      Aug 18 2004 - 08:26 GMT
Košice (TASR) - Takmer 370 miliónov korún už dosiahli spolu s penále dlhy nájomníkov na košickom prevažne rómskom sídlisku Lunik IX voči Bytovému podniku mesta Košíc (BPMK). O príprave projektu na riešenie problematiky súvisiacej s využívaním bytového fondu v tejto mestskej časti rokovali dnes účastníci pracovného stretnutia na Magistráte mesta Košice (MMK).

Hlavným cieľom projektu by malo byť riešenie úhrady nákladov spojených s užívaním bytového fondu, celkový proces oddlženia a revitalizácia bytového fondu na sídlisku, informovala hovorkyňa magistrátu Zuzana Bobriková.

Na pracovnom stretnutí sa zúčastnili zástupcovia MMK, samosprávy Lunika IX, BPMK a Tepelného hospodárstva Košice. Dohodli sa na krokoch, ktoré treba urobiť, aby sa proces oddlžovania mohol začať. Podľa Bobrikovej medzi prvými bude revízia technických suterénov v domoch na Hrebendovej ulici, v ktorých neoprávnene bývajú občania.

"Títo násilnými zásahmi už natoľko narušili suterénne priestory, že to ohrozuje nielen fungovanie sietí, ale aj celkový technický stav domov. Z týchto priestorov sú aj najväčšie úniky tepla a vody" - zdôraznila hovorkyňa. Suterénne priestory v budúcnosti zabezpečia tak, aby sa tam občania nemohli zdržiavať. Ïalším krokom bude postupné zlegalizovanie nájomných vzťahov v jednotlivých bytoch. Na základe previerky bytového fondu, ktorú vykonal BPMK v spolupráci s Miestnym úradom Lunika IX, by ho mala robiť komisia, o ustanovenie ktorej požiadajú primátora mesta.

Podľa hovorkyne BPMK urobil v uplynulých týždňoch v spolupráci s Miestnym úradom Mestskej časti Lunik IX previerku bytového a domového fondu, v ktorej je 646 bytových jednotiek. Býva v nich 4269 ľudí. Platné nájomné zmluvy majú iba v 238 domácnostiach. Podnik eviduje vo svojom účtovníctve dlžobu na bytoch vo výške takmer 112 miliónov korún. Na uvedenú sumu je napočítané penále vo výške viac ako 257 miliónov korún. Celkový dlh sa teda prehupol cez 369 miliónov korún.

Neplatenie nájmu a služieb pokračuje, dlh obyvateľov sa neustále zvyšuje. Neuspokojivý je aj technický stav budov. Základným problémom nájomníkov je devastácia bytového fondu, pretože im chýbajú majetkové vlastnícke vzťahy. Za posledné štyri roky bolo na zničené dvere, okná, zábradlia, radiátory a sanitu vynaložených vyše šesť miliónov korún.

Mesto uvažuje, že vytvorí priestor na to, aby obyvatelia Lunika IX. dostali obnovené nájomné zmluvy. S trvalým pobytom, platnou nájomnou zmluvou a dohodou o uznaní dlhov budú môcť požiadať o príspevok na bývanie, ktorý doteraz od štátu nemohli poberať. Podľa Bobrikovej by sa tak aspoň čiastočne podarilo znížiť dlh nájomníkov.

Následne bude mesto robiť ďalšie kroky na zníženie energetickej náročnosti, či využívanie alternatívnych zdrojov energie. Pri všetkých bude veľmi úzko spolupracovať s mestskou časťou, pretože bez podpory občanov a pochopenia celej filozofie nebude mať projekt šancu na úspech, dodala Bobriková.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]