magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Kontrola KSK zistila nedostatky v hospodárení agentúry regionálneho rozvoja
@ Aktuálne -> Verejná správa      Aug 31 2004 - 08:16 GMT
Košice (TASR) - Kritická správa hlavného kontrolóra Košického samosprávneho kraja (KSK) o zisteniach v tamojšej Agentúre na podporu regionálneho rozvoja (ARR) priniesla zmeny pravidiel v kreovaní jej orgánov.

Regionálne zastupiteľstvo, ako zakladateľ tejto neziskovej organizácie, dnes schválilo dodatky k zakladacej listine i štatútu agentúry. Vyhradilo si nimi právo na väčšiu ingerenciu do pôsobnosti orgánov agentúry priamou voľbou členov dozornej i správnej rady.

Podľa správy hlavného kontrolóra pri kontrole hospodárenia boli zistené viaceré závažné nedostatky. Okrem iného vytkol riaditeľovi agentúry chyby v účtovníctve a porušenie rozpočtovej disciplíny. Podľa záverov kontrolóra, agentúra je povinná do rozpočtu KSK odviesť neoprávnene použitú sumu takmer 800 tisíc korún a zaplatiť penále vo výške necelých 280 tisíc korún. Správnej rade navrhol znížiť plat riaditeľovi agentúry o 25 percent na šesť mesiacov.

Zastupiteľstvo KSK sa však obmedzilo iba na zmeny v kontrolných orgánoch. Ïalšie kroky už budú v rukách ich nových členov. Riaditeľ ARR Andrej Šteiner pripustil iba chyby administratívneho charakteru. Tvrdí, že do konca októbra budú všetky odstránené, vrátane výmeny subjektu, ktorý robil pre agentúru účtovníctvo. Odmieta nehospodárne konanie a nesúhlasí ani s interpretáciou kontrolóra o porušení zákona pri kúpe vozidla. Myslí si, že výklad úradu pre verejné obstarávanie jednoznačne vylučuje agentúru ako verejného obstarávateľa.

Podľa košického župana Rudolfa Bauera, ktorému robí Šteiner poradcu, administratívne nedostatky treba jednoznačne napraviť. Zistené chyby však považuje za "nábehové problémy" a podstatné podľa neho je, že agentúra pracuje dobre a má kvalitné výstupy. S odvolaním Šteinera nesúhlasí. "Nemyslím, že to by bolo dobré rozhodnutie, pretože pán Šteiner prejavil odborné kvality, veľmi pomohol KSK pri tvorbe koncepcií, pri nastavení línií a pri tvorbe kvalitných výstupov. Čo sa týka manažovania, administratívno-manažérskych chýb, tam je možné dosiahnuť želaný stav nie takouto výmenou, ale inými opatreniami," konštatoval Bauer.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]