magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košice privítajú svetových špecialistov na pediatrickú reumatológiu
@ Aktuálne -> Medicína      Sep 02 2004 - 08:05 GMT
Košice - Viac ako 300 popredných odborníkov zo 41 krajín sveta sa zúčastní na 11. európskom kongrese pediatrickej reumatológie, ktorý sa bude konať od 9. do 12. septembra v Košiciach.

Hlavnou témou bude systémový lupus erythematosus v detskom veku. "Je to veľmi ťažká, aj keď pomerne zriedkavá reumatická choroba, ktorá postihuje závažným spôsobom detský organizmus a vedie až k invalidite, prípadne k úmrtiu. Očakávame, že na tomto kongrese budú prezentované veľmi podstatné, progresívne poznatky," uviedol na stretnutí s novinármi predseda kongresu Richard Veselý z I. kliniky detí a dorastu Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach.

Okrem základných patogenetických mechanizmov, klinického obrazu a predovšetkým nových revolučných liečebných postupov pri liečbe tejto choroby budú programové bloky venované celému spektru detských reumatických chorôb. Prvýkrát budú mať v rámci kongresu svoje vedecké zasadanie aj pracovníci, ktorí sa venujú pohybovej a sociálnej rehabilitácií takto postihnutých detí.

Svoje výročné stretnutie bude mať na Slovensku aj európska spoločnosť rodičov a priateľov detí s artritídou. Podľa Veselého sú to nadšení ľudia, ktorí hľadajú spôsoby ako zlepšiť starostlivosť o svoje deti, pričom pre slovenských rodičov môže byť ich činnosť motivujúca.

Kongresu budú predchádzať dve súvisiace akcie - postgraduálny kurz pre mladých začínajúcich lekárov a stretnutie mladých výskumníkov v pediatrickej reumatológii.

Metropola východu sa stane prvým mestom krajín novej rozšírenej Európy, ktorá dostala príležitosť usporiadať kongres a privítať na svojej pôde najvýznamnejších svetových špecialistov tohto odboru.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]