magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Priemyselný park pri Kechneci má potenciál na vytvorenie 35 000 pracovných miest
@ Aktuálne -> Región      Sep 02 2004 - 08:10 GMT
Kechnec 1. septembra (TASR) - Potenciál na vytvorenie 35 000 pracovných miest má priemyselný park s rozlohou 332 hektárov (ha) pri obci Kechnec v okrese Košice - okolie.

V areáli s vybudovanou infraštruktúrou obsadili doteraz zahraniční a domáci investori prvých 10 ha. Vytvorili zatiaľ vyše 1 200 pracovných miest, pričom niektorí už expandujú a pribúdajú noví záujemcovia, uviedol dnes pre TASR starosta Kechneca Jozef Konkoly.

Starosta informoval, že v týchto dňoch intenzívne rokujú s významnými a renomovanými európskymi investormi z oblasti ľahkého strojárstva, ktorí majú záujem o 25-hektárovú plochu a sľubujú vytvoriť až 4 500 pracovných príležitostí. Investora starosta zatiaľ nechcel bližšie špecifikovať, aby neprajníci kechneckého priemyselného parku nezmarili rokovania. Samospráva obnovila rokovania aj s významnou anglickou finančnou skupinou, ktorá predbežne nevylučuje investíciu 300 miliónov USD, v prepočte 10 miliárd SKK.

Medzi hlavnými kritériami pri rokovaniach s investormi je ochrana životného prostredia, zastavanosť kúpeného pozemku, ktorá by mala byť 70 až 80-%, počet pracovných miest a v neposlednom rade maximálna čestnosť, korektnosť a rovnocennosť pri vyjednávaní, uviedol starosta. "U nás je zásada, že chceme za čo najmenej peňazí vybudovať čo najviac a na druhej strane sa nechceme zaťažovať atribútmi, ktoré sme zdedili z minulosti. Nemáme záujem o chemický priemysel. Tlačia sa tu aj z hutníckej výroby, ale na prvom mieste je ochrana životného prostredia a ovzdušia," povedal Konkoly.

Za hlavný predpoklad doterajších úspechov pri budovaní priemyselného parku V Kechneci, ktorý patrí medzi vzorové na Slovensku, označil starosta kvalitnú územno-plánovaciu dokumentáciu s vyznačením verejnoprospešných stavieb s výhľadom na 20 rokov. "Aj preto nemáme také problémy s majetkovým vyrovnaním, ako vznikli pri príprave investície KIA Motors pri Žiline" poznamenal.

Starosta informoval, že v Kechneci už pôsobí belgická firma Gilbos a americký Molex s výrobou s vysokým podielom pridanej hodnoty, ktoré ohlásili ďalšiu expanziu. Podľa Konkolyho pred dokončením je liehovar slovensko-arménskej firmy JISIMEX, ktorá bude využívať domáce surovinové zdroje. Podobná je aj prednosť slovenskej firmy DORSVET, ktorá plánuje v decembri spustiť spracovateľskú linku na ovocie, zeleninu a kyslú kapustu. Hrubú stavbu svojej prevádzky má už za sebou americko-slovenská spoločnosť EVANS na progresívne obalové materiály. Do priemyselného parku prichádza aj holandská spoločnosť Van Geel Group B.V. z oblasti elektrotechnického priemyslu, rakúska firma Künz na zdvíhacie zariadenia pre všetky druhy dopravy a "na dobej ceste" je príchod francúzskeho výrobcu bezpečnostných systémov VALEO. Podľa Konkolyho ozvali sa aj výrobcovia z oblasti ťažby a spracovania štrkopieskov a výrobcovia takzvanej betonárskej galantérie.

Podľa dostupných informácií na "màtvom bode" skončili rokovania s americkou firmou Plastipak, ktorá chcela v Kechneci postaviť linku na spracovanie plastových fliaš a foriem na PET fľaše.
(1 USD = 33,408 SKK)   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]