magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Michalovskom a Sobraneckom okrese evidujú 21 prípadov zápalu mozgových blán
@ Aktuálne -> Medicína      Sep 13 2004 - 13:45 GMT
Michalovce 13. septembra (TASR) - Spolu 21 prípadov nešpecifikovanej vírusovej meningitídy - zápalu mozgových blán evidujú k dnešnému dňu zdravotníci v okresoch Michalovce a Sobrance.

Výskyt spomínaného ochorenia zaznamenali od 12. augusta sporadicky v rôznych obciach spomínaných okresov. Ochorením trpia deti aj dospelí vo veku od troch do 29 rokov, ktorí boli alebo sú hospitalizovaní na infekčnom oddelení michalovskej nemocnice. "Ide o sezónne ochorenie, ktoré sa vyskytuje na prelome leta a jesene a jeho príčinou sú pravdepodobne enterálne baktérie. Zatiaľ to však nie je potvrdené laboratórne," uviedla dnes pre TASR krajská epidemiologička pre Košický kraj Janka Stašková. Dodala, že baktérie sa môžu vyskytovať v pôde, potravinách alebo vo vode. Potvrdila, že doposiaľ bola vylúčená iba kliešťová meningitída.

Podľa Staškovej patria medzi klinické príznaky najmä mierne bolesti hlavy, nutkanie na zvracanie, teploty a hlavne stuhnutie šije. Priemerná dåžka hospitalizácie u spomínaného počtu pacientov nepresiahla 10 dní.

Tri ochorenia zápalu mozgových blán zaznamenali v spomínanom časovom rozpätí aj zdravotníci vo Vranovskom okrese. Dve z nich sa vyskytli v Hanušovciach nad Topľou, jedno v obci Vyšný Žipov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]