magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

NKÚ zistil porušenie zákona na letisku v Košiciach a v Slovenskej správe letísk
@ Aktuálne -> Doprava      Sep 19 2004 - 13:28 GMT
Bratislava (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR vytýka Letisku Košice, že neuplatnilo sankcie voči dodávateľovi stavby terminálu pre cestujúcich, a to napriek nedodržaniu termínu ukončenia tohto diela.
Navyše, Letisko Košice porušilo podľa NKÚ zákon o verejnom obstarávaní, keď uzatvorilo k zmluve o toto dielo dodatok na zhotovenie projektovej dokumentácie interiéru stavby, čím došlo k navýšeniu ceny o ďalších 892 000 Sk.

Podľa riaditeľky letiska Marty Horváthovej bol termín dostavby posunutý z titulu nedostatku finančných prostriedkov na strane obstarávateľa, teda nie zavinením dodávateľa stavby.

NKÚ kontroloval okrem košického letiska aj hospodárnosť Slovenskej správy letísk (SSL), Bratislava. Zistil, že SSL nezaúčtovala vyradenie budovy z dôvodu jej odpredaja v roku 2001, čím nezabezpečila úplnosť účtovania podľa zákona. Za spotrebu plynu uhradila čiastku takmer 3 milióny Sk, ktorá nebola preukázaná dokladmi, čo bolo v rozpore so zákonom o účtovníctve, konštatoval podpredseda úradu Igor Malý. SSL ďalej podľa zistení NKÚ odovzdala majetok na likvidáciu skôr, ako štatutárny orgán rozhodol o jeho neupotrebiteľnosti a spôsobe likvidácie.

SSL okrem toho uhradila zhotoviteľovi určitého diela 6,5 milióna Sk, pričom táto suma nebola súčasťou ceny diela dohodnutej v zmluve.

NKÚ kontroloval aj plnenie prijatých opatrení na odstránenie nedostatkov z kontroly SSL z roku 2000 a zistil, že z 11 opatrení bolo 10 splnených a 1 splnené nebolo.

SSL by mala k danej problematike zaujať stanovisko v pondelok.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]