magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Atletika: Medzinárodný maratón mieru bude mať 3. októbra už 81. ročník
@ Šport -> Podujatia      Sep 19 2004 - 13:29 GMT
Košice (TASR) - Košický Medzinárodný maratón mieru, najstarší v Európe, si pripomína svoje osemdesiatiny a aj to bol jedným z dôvodov, aby jeho súčasníci a organizátori prehodnotili vo svetle faktov a archívnych dokumentov počet jeho ročníkov.

Ako informovali predstavitelia Maratónskeho klubu na tlačovej konferencii po zvážení všetkých argumentov a podkladov sa rozhodli prirátať dosiaľ nezarátané, ale uskutočnené maratónske behy v Košiciach v medzivojnových rokoch 1939 a 1941-44, ako aj pripravované, ale v dôsledku vojnových udalostí a iných objektívnych okolností neuskutočnené, v rokoch 1938 a 1940 (teda 7 ročníkov) do histórie MMM, takže 3. októbra 2004 sa pobeží už 81. ročník MMM. Maratónsky klub a organizačný výbor MMM tým definitívne akceptovali názory a stanoviská slovenských športových historikov, historikov mesta Košice, členov klubu i organizátorov športových podujatí.

Túto novú skutočnosť už zohľadnila i následne otvorená výstava "80 rokov maratónskeho behu v Košiciach 1924-2004" v priestoroch Východoslovenského múzea v Košiciach. Jej prvá časť vzdáva hold zakladateľovi MMM Vojtechovi Bukovskému, druhá časť je prierezom histórie MMM za pomoci často unikátnych a nových dokumentov.

Pri tejto príležitosti tiež symbolicky pokrstili maratónskou tretrou knižnú publikáciu "Najstarší v Európe", ktorej autorom je Miroslav Hazucha. S jej predajom (cena 299 SK) začali práve v tento deň a vydalo ju Vydavateľstvo Pezolt Košice vo vyše dvojtisícovom náklade. Na 130 stranách prináša množstvo dosiaľ nepublikovaných faktov a fotografií. Je už v poradí štvrtou oficiálnou knihou o košickom MMM- postupne vyšli v rokoch 1960, 1987 a 1999.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]