magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Sideria znížila svoje záväzky voči poskytovateľom o viac ako 100 miliñov Sk
@ Aktuálne -> Medicína      Sep 22 2004 - 07:50 GMT
Košice (TASR) - Združená zdravotná poisťovňa Sideria - Istota (Sideria) znížila v 1. polroku 2004 svoje záväzky voči poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o viac ako 100 miliónov korún.

V súčasnosti väčšine z nich uhrádza poskytnuté služby v lehote splatnosti. Výnimkou sú zariadenia ústavnej starostlivosti, ktorým poskytuje preddavky na daný mesiac vo výške 80 percent zo zmluvného objemu. Zvyšných 20 percent dopláca postupne. "Čo sa týka financovania zdravotnej starostlivosti, nezaznamenávame žiadne problémy," konštatoval v utorok na tlačovej besede v Košiciach generálny riaditeľ Siderie Igor Dorčák.

Pripomenul, že to, čo "diktuje" financovanie v systéme, sú náklady na lieky a zdravotnícke pomôcky. Oproti minulým rokom, počas ktorých trvalo rástli a išli na úkor financovania nemocníc a ambulancií, v 1. polroku 2004 došlo po prvý raz k ich poklesu. V tomto období Sideria zaznamenala v porovnaní s rovnakým obdobím 2003 13-percentný pokles výdavkov pre lekárne a výdajne zdravotníckych pomôcok. Dorčák očakáva, že takáto situácia by sa mala do konca roka udržať, dokonca mierne zlepšiť.

Počet poistencov Siderie, jedinej zdravotnej poisťovne sídliacej mimo hlavného mesta, je už dlhšie obdobie stabilizovaný. K 30. júnu tohto roka predstavoval 397 041 poistencov.

Príjmy poisťovne za 1. polrok dosiahli spolu s počiatočným stavom 2 149 122 tisíc Sk. Celkové úhrady záväzkov v tomto období predstavovali 2 018 016 tisíc Sk. Úspešnosť výberu poistného bola takmer 98,5 percentná.

Vybrané poistné Siderie predstavovalo ku koncu júna 1,264 miliardy Sk. Jej pohľadávky narástli o takmer 21 miliónov korún a celkovo predstavujú takmer 1,7 miliardy korún. Najväčšiu skupinu v hodnote 1,1 miliardy Sk tvoria pohľadávky na poistnom a príslušných úrokoch alebo poplatkoch.

Zúčtované záväzky poisťovne v hodnotenom období poklesli asi o 205 miliónov korún a predstavujú 587 468 tisíc Sk. Najväčšie záväzky má Sideria voči zdravotníckym zariadeniam - 356 miliónov korún.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]