magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Prístup ku svojim osobným účtom má už 2500 poistencov Siderie
@ Aktuálne -> Medicína      Sep 22 2004 - 07:53 GMT
Košice (TASR) - Poistenci Združenej zdravotnej poisťovne Sideria - Istota (Sideria) majú ako prví na Slovensku od 1. februára 2004 prostredníctvom internetu prístup k údajom o nákladoch na svoju zdravotnú starostlivosť.

V súčasnosti je už vystavených približne 2500 grid kariet, pomocou ktorých vstupujú do ochrannej zóny poisťovne na jej internetovej adrese, uviedol na utorňajšom stretnutí s novinármi generálny riaditeľ Siderie Igor Dorčák. O osobný účet poistenca je podľa jeho slov trvalý záujem.

"Myslím si, že to je pozitívum, lebo získajú informáciu o tom, čo za nich poisťovňa uhradila. Môžu si skontrolovať, či boli u daného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti alebo nie. Dôležité je to aj z pohľadu stomatológie, pretože tam je spoluúčasť pacienta niekedy dosť neprehľadná," konštatoval Dorčák.

Podľa Dorčáka sa za krátku dobu trvania projektu vyskytlo niekoľko prípadov neoprávneného vykazovania výkonov zo strany poskytovateľov. Zaevidované sú tri prípady, v ktorých poisťovňa už podala trestné oznámenia.

Autorizovaný prístup poistencov k svojim účtom je chránený pred zneužitím. Zo zobrazenia sú vylúčené všetky citlivé údaje, ako diagnóza, odbornosť či meno ošetrujúceho lekára. Pri liekoch je uvádzaná hradená suma, množstvo, doplatky a názov lekárne. Tí, ktorí nemajú prístup k internetu, môžu využiť služby asistenčnej telefónnej linky poisťovne. Poistenec si môže pozrieť údaje o úhradách týkajúcich sa hospitalizácie, liekov a zdravotníckych pomôcok, primárnej a špeciálnej ambulantnej starostlivosti a stomatológie.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]