magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

SČK dnes rozdelil povodňou postihnutým občanom zvyšných takmer 94 tisíc korún
@ Aktuálne -> Región      Sep 23 2004 - 18:37 GMT
Beniakovce 23. septembra (TASR) - Humanitná komisia Fondu Slovenského Červeného kríža (SČK) ¼udia ľuďom dnes v Beniakovciach rozdelila posledné financie z verejnej finančnej zbierky na pomoc obyvateľom postihnutým júlovými povodňami v Prešovskom a Košickom kraji.

"K dnešnému dňu sa na účte verejnej zbierky vyzbieralo okolo 315 tisíc korún. Komisia v dvoch kolách - prvé bolo 30. augusta v Prešove, druhé dnes v obci Beniakovce, rozdelila prakticky všetky prostriedky, ktoré naši občania poslali," uviedol generálny sekretár SČK Bohdan Telgársky.

K dispozícii dnes mala komisia 79 600 korún a z SMS-zbierky spoločnosti Orange 20 500 Sk. Zaoberala sa žiadosťami o pomoc pre občanov z postihnutých obcí v okrese Prešov, Bardejov a Košice okolie. Michalovce a Trebišov, ktoré tiež patrili medzi najviac povodňou postihnuté okresy, si už v druhom kole pomoc Červeného kríža nenárokovali.

Po odpočítaní zákonného nároku na réžiu komisia prerozdelila 93 600 korún, pričom každá z postihnutých domácností dostala od dvoch do päť tisíc korún. "Treba povedať, že zásadne z tejto zbierky pomáhame postihnutým rodinám, nepomáhame obciam. Snažíme sa len zmierniť utrpenie, ktoré im spôsobil živel, čiže nijakým spôsobom nemôžeme riešiť ich životnú situáciu," konštatoval Telgársky.

Zbierka SČK bola vyhlásená od 1. augusta, jej koniec stanovený na 30. september. Vzhľadom na blížiaci záver je pravdepodobné, že prerozdeľovanie finančnej pomoci obetiam tohoročných povodní na východe Slovenska bolo posledným.

Faktom je, že SČK medzi prvými poskytol a zorganizoval pomoc pre ľudí v zaplavených obciach. Okrem vyhlásenia verejnej finančnej zbierky, prostredníctvom svojich územných spolkov, pomohol aj z vlastných zdrojov šatstvom, pitnou vodou či dekami. Vďaka dvojmiliónovému grantu Východoslovenskej energetiky zabezpečil postupne pre 600 postihnutých domácností vysúšače stien, čerpadlá, dezinfekčné a pracie prostriedky či farbu na vymaľovanie. ¼udia sa ale asi najviac potešili darovaným zemiakom na zimu. Vďaka pol miliónu od spoločnosti Orange, každá rodina dostala najmenej 90 kg.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]