magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Dzurinda predstavil štyri oblasti, v ktorých vláda pomôže Košiciam a ich regiónu
@ Aktuálne -> Verejná správa      Sep 26 2004 - 15:26 GMT
Košice (TASR) - Želanie, aby sa Košice ako druhé najväčšie mesto Slovenska stalo protipólom hlavného mesta, vyslovil v piatok premiér Mikuláš Dzurinda po stretnutí s primátorom Zdenkom Trebuľom.

Dzurinda pripomenul regionálne rozdiely medzi západom a východom krajiny a pripustil, že "nožnice" sa roztvorili viac, ako je želateľné. Na stretnutí s novinármi konštatoval, že nastáva čas pre dynamický rozvoj Košíc a predstavil štyri oblasti, v ktorých môže vládny kabinet i on osobne pomôcť.

Prvou je dobudovanie dopravnej infraštruktúry. Podľa Dzurindu príspevkom bude odovzdanie takmer polmiliardovej štátnej investície - nového terminálu košického letiska a do roka a mesiaca odovzdanie druhej časti veľkej dopravnej križovatky Prešovská - Sečovská.

Podľa Dzurindu sa intenzívne pracuje na plánovacej dokumentácii pripojenia Košíc na medzinárodnú diaľničnú sieť. Nepôjde iba o prepojenie Košíc s Miškolcom a budovanie severnej časti diaľničnej dopravnej sústavy, ale aj spojenie Košíc južnou trasou so Zvolenom. Podľa premiéra by sa už v najbližších rokoch mohli začať budovať konkrétne diaľničné úseky medzi Košicami a Tornaľou.

Druhou oblasťou je pomoc pri vzniku priemyselného parku v košickej mestskej časti Pereš. Predseda vlády prisľúbil, že po vyrovnaní vlastníckych vzťahov k pozemkom vláda "maximálnou možnou mierou" podporí jeho výstavbu, okrem iného investičnými stimulmi.

Treťou oblasťou, kde vláda môže pomôcť metropole východu, je vyriešenie možného výpadku príjmov mesta po prijatí zákona o fiškálnej decentralizácii.

Ako štvrté premiér prisľúbil väčšiu propagáciu Košíc a ich presadzovanie ako centra euroregiónu. Informoval aj o 250 miliónovom štátnom príspevku na dokončenie zimného štadióna v Košiciach.

Podľa Trebuľu má mesto už za sebou "zlé roky" a dúfa v lepšie. Ocenil pomoc štátu nielen v podobe príspevku pre zimný štadión, ale aj polmiliardovej návratnej finančnej výpomoci, ktorá pomohla konsolidovať ekonomiku mesta. V súčasnosti je jeho zadlženosť nižšia ako 1,3 miliardy Sk a v ratingovom hodnotení dosahuje úroveň B+. "Z dnešného stretnutia vidím, že vláda sa skutočne zaoberá problémami mesta aj regiónu a že sú tendencie nielen Košice vytiahnuť ako prirodzeného lídra, ale aj posilniť región a vytvárať predpoklady na to, aby sa nám tu žilo lepšie a aby mladí ľudia odtiaľto neodchádzali," konštatoval Trebuľa.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]