magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Experti na jazyky menšín navštívili školy s rómskymi žiakmi na košickom Luníku 9
@ Aktuálne -> Verejná správa      Sep 29 2004 - 16:07 GMT
Košice 29. septembra (TASR) - Delegácia expertov Rady Európy (RE), ktorá monitoruje na Slovensku plnenie našich záväzkov k Európskej charte regionálnych alebo menšinových jazykov, navštívila dnes rómsku materskú a základnú školu na košickom prevažne rómskom sídlisku Luník 9.

Ako informovali expertov, materskú školu (MŠ) navštevuje 165 rómskych detí, pričom učiteľkám pomáha pri prekonávaní jazykovej a sociálnej bariéry rómska asistentka a štyri aktivistky z mimovládnej organizácie Romintegra. Podľa vedenia MŠ vyučovanie je v slovenskom jazyku, pretože tak si to želajú rodičia. Tí tvrdia, že stačí, ak sa deti učia a rozprávajú po rómsky v rodine.

"Rodičia na Luníku 9 si neprajú, aby ich deti v materskej škole rozprávali po rómsky. Chcú, aby sa ich deti vzdelávali, aby ovládali slovenčinu, aby keď pôjdu do základnej školy, niekam sa dopracovali. S rómčinou sa nedopracujú nikde" - povedala doslova rómska asistentka z rodičovských radov Eva Žigová.

Podobné skúsenosti s názormi rodičov na rómčinu majú aj na ZŠ ¼udmily Podjavorinskej na Luníku 9, ktorú navštevuje takmer 900 rómskych žiakov. Škola si urobila prieskum, ktorý ukázal, že 572 rodičov nesúhlasí s vyučovaním v rómskom jazyku. Súhlasí len 93 rodičov.

Zástupca SR v expertnej skupine Alexander Bröstl odmietol hodnotiť prvé poznatky z monitoringu s tým, že závery urobí až plénum charty, v ktorej je zastúpených 21 štátov. Informoval, že v utorok sa experti na menšinové jazyky z Veľkej Británie, Cypru a Talianska stretli v Prešove s predstaviteľmi rómskej komunity a rómskeho jazyka a dnes pokračovali v Košiciach ukrajinským jazykom a stretnutím s predstaviteľmi maďarskej menšiny.

"Budeme končiť vo štvrtok a piatok v Bratislave, kde sa stretneme s predstaviteľmi ďalších jazykových menšín, vlády i jednotlivých ministerstiev, ktoré sa zúčastňujú na implementácii charty" - dodal Bröstl.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]