magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Polícia odhalila ďalšie podvody pri výstavbe bytov v Košiciach
@ Aktuálne -> Verejná správa      Oct 01 2004 - 14:06 GMT
Bratislava 1. októbra (TASR) - Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii rozšíril obvinenie z podvodu starostovi Mestskej časti Košice Dargovských hrdinov Ladislavovi L. a predsedovi predstavenstva KAME – Slovakia Group Marošovi M. Obaja sú od apríla tohto roka obvinení z podvodov pri výstavbe 150 bytov v Košiciach.

Obvinení v ďalších štyroch prípadoch podvodu s faktúrami spôsobili štátu škodu viac ako 9,9 milióna korún. Zákonný dôvod na vyšetrovaciu väzbu v súčasnosti neexistuje. Podozriví nemôžu totiž ovplyvňovať svedkov, pretože dôkazy sú založené na listinách. Hrozí im trest odňatia slobody päť až dvanásť rokov.

Výstavbu bytov v košickej mestskej časti Dargovských hrdinov schválilo v roku 2001 mestské zastupiteľstvo. Výstavba sa financovala zo Štátneho fondu rozvoja bývania a z dotácií Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR. Zákazku na výstavbu bytov dostala stavebná spoločnosť KAME – Slovakia Group. Maroš M. ako predseda predstavenstva KAME 4. novembra 2002 predložil starostovi košickej mestskej časti Ladislavovi L. faktúru na viac ako 5,8 milióna korún. Starosta vedel, že z celkovej fakturovanej sumy neboli vykonané práce minimálne za 2 milióny korún. Aj napriek tomu faktúru podpísal a odsúhlasil jej preplatenie. Faktúru 21. novembra 2002 uhradil Štátny fond rozvoja bývania.

V júni 2003 Maroš M. predložil starostovi ďalšie tri faktúry - prvú v hodnote viac ako 8,2 milióna korún, druhú v hodnote viac ako 6,9 milióna korún a tretiu na viac ako 3,4 milióna. Ladislav L. faktúry opäť podpísal a schválil ich preplatenie. Vedel, že spoločnosť aj v týchto prípadoch nevykonala práce vo výške fakturovanej sumy. Zaúčtovala si približne o 7,9 milióna korún viac. Faktúry na účet KAME tentoraz uhradilo ministerstvo pre výstavbu a regionálny rozvoj vo forme štátnej dotácie.

Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii obvinil Ladislava L. a Maroša M. z trestných činov podvodu a subvenčného podvodu. Starostu košickej mestskej časti vyšetrovateľ obvinil aj z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

TASR o tom informovala Jana Pôbišová z Komunikačného odboru kancelárie ministra vnútra SR.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]