magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Turni nad Bodvou odhalili pamätník prvého štartu košického maratónu
@ Aktuálne -> Šport      Oct 04 2004 - 08:08 GMT
Turňa nad Bodvou (TASR) - Zubom času nahlodaný Turniansky hrad bol pred osemdesiatimi rokmi svedkom prvého štartu košického maratónu. V sobotu pod ním v obci Turňa nad Bodvou odhalili pamätník pripomínajúci začiatky najstaršieho maratónskeho behu v Európe.

"Bol utorok 28. október 1924. Výstrel štartéra preťal chladný jesenný vzduch presne dvadsať minút po poludní a osmička maratónskych pionierov sa rozbehla v ústrety malému dobrodružstvu. Takto sa začala éra najstaršieho maratónu v Európe," priblížil vtedajšiu atmosféru starosta Turne nad Bodvou Pavol Molnár.

Prezident Maratónskeho klubu Štefan Daňo pri odhaľovaním pamätníka pripomenul, že s myšlienkou usporiadať maratónsky beh v Košiciach prišiel Vojtech Bukovský. Ako člen delegácie vtedajšieho československého olympijského výboru sa v lete 1924 vrátil z olympijských hier v Paríži uchvátený touto kráľovskou atletickou disciplínou.

Prvá maratónska trať dlhá 42 kilometrov a 195 metrov viedla z Turne do Košíc. Zo 17 prihlásených bežcov našlo nakoniec odvahu postaviť sa na štart iba osem - Halla, Tronka, Badonič, Kulcsár z miestneho KAC-u, Schuller zo Slávie a vojaci Lenart, Zajič a Schmidt. Časom 3:01:35 zvíťazil Košičan Karol Halla. Organizátori sa na slávnostnej večeri po pretekoch rozhodli, že maratón bude v Košiciach každý rok, ale vždy už aj s medzinárodnou účasťou.

Turnianski športovci dnes dostali aj príležitosť v maratónskej štafete symbolicky sa vydať po pôvodnej trase a priniesť do Košíc maratónsky oheň.

Obec Turňa nad Bodvou, ktorá prišla s iniciatívou postaviť v spolupráci s Maratónskym klubom a organizačným výborom Medzinárodného maratónu mieru pamätník, sa rozhodla odteraz každoročne si pripomínať túto udalosť. Turnianske športové dni však podľa starostu nebudú iba o atletike, príležitosť dostanú aj futbalisti, stolní tenisti, šachisti a predvedú sa aj miestne mažoretky. Večer bude patriť voľnej zábave pri muzike.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]