magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Spišskonovoveský park získal prvého investora - brazílsku firmu CRW
@ Aktuálne -> Región      Oct 07 2004 - 07:45 GMT
Spišská Nová Ves (TASR) - Priemyselný park Spišská Nová Ves už získal prvého významného investora. Jeho správcovia uzatvorili zmluvu o budúcej zmluve s brazílskym výrobcom plastov CRW.

Záujem o lokalitu však prejavili aj francúzsky producent nosných segmentov CI2M a európsky líder vo výrobe zváracích prístrojov pre termoplasty francúzsky MECASONIC. TASR o tom informoval správca parku Zdenko Jackovič.

Francúzsky CI2M prejavil podľa neho záujem o polovicu jednej z menších výrobných hál, ktorá má celkovú rozlohu asi 2 000 štvorcových metrov (m2). Druhú polovicu haly chcel tento investor prenechať svojmu francúzskemu kolegovi firme MECASONIC. V parku by mala spoločnosť CI2M vyrábať nosné časti podvozkov na autobusy, vozne, rušne či žeriavy. Produkty obidvoch investorov by tak mali byť určené pre automobilový priemysel.

Brazílska spoločnosť CRW najprv uvažovala o vybudovaní vlastných hál. Správa priemyselného parku jej vtedy ponúkla 2,5-hektárový pozemok s kompletne vybudovanými sieťami. Nakoniec sa však CRW rozhodol pre väčšiu výrobnú halu s rozlohou 5 500 m2. "V priebehu tohto mesiaca by už mal investor začať s dodávkou technológie," konštatoval Jackovič.

Brazílsky CRW spolu so španielskym Tade, ktorý zostáva podľa Jackoviča aj naďalej v hre, by mali vyrábať plasty pre kompresorový priemysel, ktoré by potom dodávali producentovi komponentov pre chladničky a mrazničky firme Embraco Slovakia. Obidvaja investori majú záujem stať sa subdodávateľom spišskonovoveského Embraco Slovakia. Výrobky španielskeho investora by však boli určené aj pre automobilový priemysel. Ten prejavil záujem o prenájom jednej z dvoch výrobných hál v priemyselnom parku, ktorú buduje mesto. Hala s rozlohou 2 000 m2 by mala byť podľa Jackoviča dokončená asi do jedného týždňa. "Momentálne už poznáme výsledky protihlukovej štúdie, ktorú nám doručil Tade, avšak stále sa rozhodujeme, komu túto halu prenajmeme. Záujem o ňu totiž okrem Tade prejavili aj spomínaní francúzski investori.

Ešte v septembri tohto roka prejavili o park záujem aj francúzsky výrobca plastových rozvodov do áut WESTAFLEX, ďalej zatiaľ nespresnený izraelský producent stavebných hmôt, tmelov a lepidiel i švédsky výrobca výmenníkov tepla SWEP. V tomto období boli zástupcovia všetkých uvedených firiem zatiaľ len na obhliadke lokality.

Izraelský investor podmieňoval svoj príchod do parku hlavne kvalitou vstupných surovín v blízkom okolí. "Takisto bol na obhliadke okolitých lomov," konštatoval Jackovič. Spolu s francúzskou spoločnosťou prejavili záujem o jednu z väčších výrobných hál s rozlohou 5 500 m2. Švédska spoločnosť SWEP zase požadovala od spišskonovoveského parku zavedenie vyššieho príkonu do haly. "Nakoľko investori hľadali vhodné miesta pre svoje prevádzky po celej strednej a východnej Európe a ešte nám nedoručili konečné rozhodnutia, už s nimi nerátame," dodal Jackovič. O tom svedčí podľa neho aj skutočnosť, že na túto halu už uzavreli zmluvu s brazílskym CRW.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]