magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Delegácia Európskej komisie ocenila prípravu rozvojového projektu KSK a PSK
@ Aktuálne -> Verejná správa      Oct 08 2004 - 15:48 GMT
(Košický samosprávny kraj – tlačová správa) - Na pozvanie predsedov Košického samosprávneho kraja (KSK) Rudolfa Bauera a Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Petra Chudíka navštívila dnes východné Slovensko delegácia Európskej komisie vedená riaditeľom Direktoriátu D José Palma Andresom.

Predstavitelia EK sa počas pobytu na východe SR oboznámili s aktivitami oboch regionálnych samospráv pri príprave a vybudovaní inštitucionálnych kapacít na úrovni NUTS II pre nasledujúce programovacie obdobie po roku 2006. „Hostí sme informovali o situácii v regionálnej samospráve a u nás v Košickom samosprávnom kraji. Prezentovali sme im našu pripravenosť na čerpanie pomoci zo štrukturálnych fondov“, uviedol na brífingu Rudolf Bauer, ktorý predstaviteľov EK oboznámil aj s prípravou priemyselných parkov v KSK a podnikateľských inkubátorov na území kraja.

Zámerom KSK a PSK je zabezpečiť pripravenosť oboch východoslovenských regiónov na efektívne čerpanie zdrojov z fondov EÚ pri realizácii rozvojových projektov. Cieľom je tiež zaradenie spoločného plánu rozvoja oboch krajov - Regionálneho operačného programu Slovensko-východ, do systému štrukturálnej pomoci. Dobrá pripravenosť regiónov môže mať rozhodujúci význam pre ich postavenie v rámci štrukturálnych fondov v období 2007 – 2013.

Rudolf Bauer a Peter Chudík sa na rokovaní v septembri 2004 dohodli na spolupráci oboch regionálnych samospráv pri príprave spoločného plánu rozvoja Košického a Prešovského samosprávneho kraja. Vytvorili pracovnú skupinu, ktorá pracuje na príprave východísk pre spoločný Regionálny operačný program Slovensko – východ. Ide o zásadný rozvojový dokument pre programovacie obdobie 2007 – 2013.

José Palma Andres vyjadril spokojnosť s prezentovanými zámermi KSK a PSK, pričom veľmi pozitívne hodnotil projekt, ktorým chcú obe samosprávy spoločne zabezpečiť rozvoj východného Slovenska. Ako uviedol, počas cesty z Bratislavy do Košíc aj podľa stavu cestnej infraštruktúry intenzívne vnímali rôznu pripravenosť regiónov. V tejto súvislosti vyjadril podporu zámeru vybudovať na východe SR rýchlostnú komunikáciu R4 v smere Košice – Miskolc a jej prepojenie na európsku diaľničnú sieť. „V regióne je veľmi veľká potreba zvýšiť zamestnanosť. Kvalitná infraštruktúra je potrebná na príchod ďalších investorov“, povedal José Palma Andres.

Delegácia zástupcov Európskej komisie je na Slovensku od stredy 6. októbra. V Bratislave sa stretla s podpredsedom vlády Pálom Csákym, ministrom výstavby a regionálneho rozvoja László Gyurovským, prezrela si rómsky projekt v Dunajskej Lužnej a realizované projekty ISPA na západnom Slovensku. V programe počas pobytu na východnom Slovensku je návšteva priemyselného parku v Kechneci, rómskej osady a komunitného centra v Lipanoch.



Text: Soňa Jakešová

Foto: ¼ubomír Lehotský   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]