magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Rehabilitačné stredisko pre klientov s duševnými ochoreniami vzniklo v Košiciach
@ Aktuálne -> Medicína      Oct 12 2004 - 08:03 GMT
Košice (TASR) - Prvých 12 klientov vo veku od 18 do 60 rokov má rehabilitačné stredisko pre zdravotne ťažko postihnutých s psychickými poruchami, ktoré otvorili na Bauerovej ulici v Košiciach.

Prvé mestské zariadenie svojho druhu vzniklo vďaka aktivite Združenia príbuzných a priateľov (ZPP) ľudí s duševnými poruchami Radosť v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom, FNsP na Triede SNP a spoločnosťou IQ servis, ktorá poskytla na "štart" 129 000 korún. Financované je zo zákona o sociálnej starostlivosti.

"Myšlienku zriadiť stredisko priniesli samotní psychiatrickí pacienti a ich rodičia kvôli nevyhnutnosti odbremeniť rodinu od starostlivosti o hendikepovaného, dať mu možnosť uplatniť sa a byť užitočný pre seba i okolie" - uviedla v pondelok na tlačovej konferencii riaditeľka strediska a ZPP Drahoslava Kleinová. Už po mesačnom pôsobení konštatovala, že klientom sa zlepšuje kvalita života pomocou rozvíjania talentu, vzájomnej komunikácie s ľuďmi s podobnými problémami a používaniu asertivity a empatie v praxi.

O rehabilitáciu klientov sa denne štyri hodiny starajú sociálni pracovníci, pričom odborný dohľad majú nad zariadením lekári. U pacientov, ktorí už prešli ambulantnou odbornou starostlivosťou, podporujú v stredisku výdrž, trpezlivosť, odvahu, schopnosť sústrediť sa a žiť samostatne. Používajú pritom terapiu hudbou a umením - nacvičujú spev, vyučujú hru na hudobných nástrojoch, vyrábajú úžitkovú keramiku. Špeciálnou ponukou strediska je filmové štúdio, kde sa klienti učia manipulovať s kamerou, a takto si monitorujú aj vlastnú prácu. Pripravené sú šijacie stroje, práčka a žehlička, kuchynské náčinie a podobne. Originalitou ZPP sú trojdňové psychorehabilitačné pobyty pre postihnutých a rodičov.

Aj keď sa počet prvovyšetrených pacientov s duševnými poruchami - najmä depresiami a úzkostnými stavmi - zvýšil za posledných päť rokov na východnom Slovensku o 100 percent, zdravotnícka starostlivosť o nich značne zaostáva, uviedla na tlačovej konferencii krajská odbornícka pre psychiatriu a prednostka Psychiatrickej kliniky FNsP v Košiciach Eva Pálová.

Podľa nej v regióne chýba denný stacionár, je nedostatočná sieť psychiatrických ambulancií a odborníkov a psychiatri sú preťažení. Navyše niektoré poisťovne paradoxne znížili svoje platby na takéto terapie, aj keď duševné poruchy sa dostávajú do popredia príčin invalidizácie. Vznik košického rehabilitačného strediska označila Pálová za príklad chýbajúcej komunitnej starostlivosti o takýchto pacientov na Slovensku, keď sa do liečby zapája nielen lekár a pacient, ale aj rodičia a verejnosť.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]