magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na moldavských matičiarov prišiel podnet na porušenie antidiskriminačného zákona
@ Aktuálne -> Región      Oct 21 2004 - 08:51 GMT
Košice (TASR) - Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNS¼P) zaregistrovalo podnet na porušenie antidiskriminačného zákona zo strany matičiarov. Na stredisko sa obrátil Marián Glowaty so sťažnosťou na konanie Miestneho odboru Matice slovenskej (MO MS) v Moldave nad Bodvou v okrese Košice - okolie, uviedla pre TASR výkonná riaditeľka strediska Viera Mrázová.

Podľa informácií z podania matičiarska organizácia jemu a skupine 30 Rómov neumožnila stať sa členmi a ich žiadosti doteraz ani neprerokovali. V súčasnosti je podnet v štádiu doplňovania informácií potrebných na vydanie stanoviska k veci, so sťažovateľom je stredisko v telefonickom kontakte, informovala Mrázová.

Ako uviedol Glowaty, konanie matičiarov považuje za diskrimináciu jeho i Rómov. Paradoxné je, že sa už viac rokov angažuje v matičných aktivitách a pomáhal MS ako podnikateľ aj finančne. Predseda Jozef Markuš mu dokonca v roku 2002 poďakoval listom.

Prípadom sa už zaoberal Dozorný výbor MS. Podľa jeho predsedu Jozefa Lukáča označili spor za zvlášť závažný, konštatovali porušenie stanov zo strany MO MS v Moldave nad Bodvou a informovalo o tom Výbor MS. Ten na nedávnom rokovaní v Michalovciach uložil moldavským matičiarom vyriešiť problém do 5. novembra.

Predseda MO MS František Greguš sa nechcel k záležitosti vyjadrovať s tým, že sa zbytočne dramatizuje. Problém je aj v tom, že Glowaty sa chcel preregistrovať zo ZO MS v Košiciach - Šaci a stanovy takýto termín nepoznajú. Prihlášky za členov MS podali Rómovia a Glowaty v máji, pričom stanovy určujú rozhodnúť o prihláške do 30 dní. Pomoc údajne diskriminovaným pri prípadnom zastupovaní pred súdom ponúkli aj z Úradu splnomocnenkyne pre rómske komunity Kláry Orgovánovej.

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva je od 1. júla oprávnené poskytovať právnu pomoc obetiam diskriminácie a intolerancie pri porušení antidiskriminačného zákona, ktorý tohto roku prijal parlament. Podľa Mrázovej jeho pomoc v tomto smere je širšia ako iba tá, ktorá sa týka právnej pomoci pri porušení zásady rovnakého zaobchádzania v oblastiach upravených antidiskriminačným zákonom. Ide aj o oblasť pracovnoprávnych vzťahov a obdobných právnych vzťahov, sociálneho zabezpečenia, zdravotnej starostlivosti, vzdelávania a poskytovania tovarov a služieb.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]