magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Primátor si pozval novinárov
@ Aktuálne -> Verejná správa      Apr 09 2002 - 18:51 GMT
Na spoločné posedenie v reprezentačných priestoroch starej radnice si v utorok (19. 12. 2000) pozval primátor mesta novinárov z médií, ktoré pôsobia v oblasti Košíc. V prítomnosti svojich námestníkov priblížil primátor Zdenko Trebuľa, ako z jeho pohľadu prebiehal tento rok.

Zdôraznil, že počas druhého roku primátorovania už vie, čo od ktorého média môže očakávať, myslí si, že novinári sú objektívni a prípadné kritiky nemajú základ v osobných nesympatiách, alebo v snahe úmyselne škodiť. Dokonca poďakoval za kauzy, ktoré odhalili novinári, čo pracovníkom mestského magistrátu údajne pomohlo pri včasnejšom riešení vznikajúcich problémov.

K algickému bodu mesta - zadåženosti, sa vyjadril slovami: "Celá krajina je zadåžená a mnoho miest je na tom omnoho horšie ako my. Našou nevýhodou je zlá štruktúra úverov. V budúcom roku potrebujeme znížiť dlhy formou predaja nehnuteľností, ale nie budov, skôr pozemkov."

Medzi najväčšie pozitíva radí výjazdové zasadnutie Vlády SR v Košiciach. V tejto oblasti ho predovšetkým teší napredovanie v riešení dopravných systémov, hlavne križovatky Sečovská - Prešovská, ale aj výstavba cesty z Košíc na Milhosť k maďarským hraniciam s možnosťou prepojenia na diaľničný systém. Košice naviac od budúceho roku nebudú dostávať 30, ale 60 percent z cestnej dane, čo bude použité na údržbu ciest 1.a 2. triedy. Medzi samosprávou Košíc a Vládou SR sa údajne pohli aj ľady v oblasti vrátenia týchto ciest štátu, aby sa odľahčil mestský rozpočet.

Košice majú ako prvé mesto Slovenska svoj integrovaný dopravný systém, vedenie mesta sa v súčasnosti prostredníctvom projektu uchádza v Bruseli o grand v hodnote 2 milióny euro.

Problematická sa však v budúcom roku javí prevádzka Detskej železnice. Zabezpečenie prevádzky a potrebné úpravy chcú riešiť v spolupráci s ďalšími firmami, dokonca uvažujú o vybudovaní cylistického chodníka, ktorý by viedol pri železničnej trati z Čermeľa na Alpinku.

Východoslovenský región má údajne aj nezanedbateľné šance obstáť v tendri BMW. Primátor označil tento projekt za vynikajúci, jeho kvalitu potvrdili aj odborníci z Nemecka.

Mesto Košice pripravuje projekt pre ďalšieho veľkého investora. Jeho meno primátor ešte nechcel uviesť, považoval to za predčasné, ale dostali sme sa už do finálneho výberu. Investor sa rozhoduje medzi Maďarskom a Košicami. Ide asi o ďalších 4 000 pracovných miest. Rozhodnutie by malo padnúť v apríli. Pravdepodobne pôjde o firmu z oblasti elektrotechnického priemyslu.

Prienik veľkých obchodných spoločností má svoje negatívne dopady najmä na malých živnostníkov. Tieto súvislosti primátor označil za prirodzené a zápasí s nimi takmer každý región. Podľa jeho vyjadrenia aj Hlavná ulica sa časom zmení na exkluzívnu obchodnú časť, kde budú prevádzky len takých obchodníkov, ktorí na to majú.

V oblasti legislatívy označil za najväčší tohoročný úspech nový štatút mesta. Pri tejto príležitosti sa vyjadril aj k protestom starostov mestských častí. Uviedol, že ak by akceptovali všetky pripomienky starostov, nebolo by možné vytvoriť ani nový štatút. Doslova povedal: "Najviac kričia tí, ktorí majú najviac peňazí. Peniaze samosprávy nemajú ísť na rôzne sponzorovanie, ale na základné činnosti života mesta."

V čase od leta do konca januára prebieha reorganizácia magistrátu, v rámci ktorej dôjde k celkovému zníženiu zamestnancov o 40. Teda magistrát sa zúži z 190 na 150 zamestnancov.

V závere svojej reči primátor priblížil silvestrovské oslavy na Hlavnej ulici. Budú dve pódiá. Pred Štátnou vedeckou kninižnicou, ktoré bude programovo venované mladším obyvateľom a pri Štátnom divadle. Oslavy majú finančné krytie zo sponzorských peňazí a náklady sa pohybujú vo výške 700 tisíc Sk. Pred polnocou príde na Hlavnú primátor, potom pôjde do U.S. Steel.

Po úvodnej reči stretnutie pokračovalo prípitkom na lepšie časy, voľnými rozhovormi a pojedaním chlebíčkov. V osobnom rozhovore súhlasil, že si dohodneme temín, aby sme ho mohli prezentovať na našich nezávislých stránkach www.cassovia.sk v rubrike Kto je kto v Košiciach.

(19. 12. 2000)

sivo   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]