magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Pacienti podpisujú petíciu za zachovanie kožného oddelenia v NsP Trebišov
@ Aktuálne -> Medicína      Oct 25 2004 - 08:51 GMT
Michalovce (TASR) - Vyše 1500 pacientov s kožnými ochoreniami sa podpísalo pod petíciu, ktorou sú proti zrušeniu lôžkového kožného oddelenia Nemocnice s poliklinikou (NsP) v Trebišove.

Petíciou chcú pacienti z najvýchodnejšieho cípu republiky osloviť kompetentné orgány a inštitúcie zaoberajúce sa transformáciou zdravotníctva. "V zemplínskom regióne je to jediné štátne lôžkové oddelenie pre pacientov s ťažkým priebehom kožných chorôb z okresov Michalovce, Sobrance, Trebišov, Vranov, Humenné, Medzilaborce a Snina," uviedol pre TASR predseda petičného výboru Richard Tomáš.

Podľa riaditeľa trebišovskej NsP Vladimíra Vojtuša nejde o zrušenie spomínaného oddelenia, ale jeho premenu na denný stacionár, ktorý bude poskytovať dennú lôžkovú zdravotnícku starostlivosť. "Pravda je asi taká, že zo strany zdravotných poisťovní stále nemáme vykryté všetky náklady, ktoré v rámci prevádzkovania daného kožného oddelenia NsP Trebišov má, čo znamená, že dostávame len asi 80 percent finančných prostriedkov," konštatoval Vojtuš. Dodal, že vedeniu NsP záleží na tom, aby oddelenie poskytovalo kvalitnú zdravotnícku starostlivosť aj naďalej, avšak už v inej forme. Za zmenu v súvislosti s denným stacionarom označil riaditeľ skutočnosť, že určitú časť pobytu v nemocnici by musel znášať pacient. "Všetky zdravotnícke úkony by boli hradené poisťovňami, ale následný pobyt pacienta v nemocnici do ďalšieho dňa by bol krytý tzv. hotelovými službami, ktoré by išli na vrub pacienta, čo nebude určite finančne náročné," poznamenal Vojtuš. Doplnil, že v zmysle vývoja v zdravotníctve pacient bude musieť byť spoluúčastníkom na poskytovaní zdravotníckej starostlivosti.

Podľa riaditeľa z 15 lôžok oddelenia sú v súčasnosti štyri lôžka venerologické. Po transformácii pre choroby kožné zostane na oddelení 10 lôžok a štyri venerologické lôžka sa presunú na infekčné oddelenie NsP Trebišov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]