magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Mamičku trojčiat, ktorá bola dlho v kóme, prepustili do domáceho liečenia
@ Aktuálne -> Medicína      Oct 26 2004 - 08:12 GMT
Košice (TASR) - Do domáceho liečenia včera prepustili Košičanku Moniku Leškovú, ktorá v máji po pôrode trojčiat cisárskym rezom upadla do kómy a lekári Fakultnej nemocnice (FN) Luisa Pasteura (LP) vyše troch mesiacov bojovali o jej život.

Podľa zástupcu primára Kliniky úrazovej chirurgie FN Theodoza Molčányiho je pacientka v dobrej fyzickej i psychickej kondícii a popri rekonvalescencii a rehabilitácii sa môže venovať svojej rodine. Ako informoval, po prvý raz v slovenskej medicínskej praxi použili lekári úspešne pri mimoriadne zložitej terapii vnútroorgánového zlyhania novú americkú metódu, ktorú povolili oficiálne len vlani.

Lešková pri odchode z nemocnice len ťažko hľadala slová vďaky lekárom i ďalším ľuďom, ktorí jej pomohli. Najviac sa však cíti zaviazaná svojej ošetrujúcej lekárke Tünde Cestickej, ktorá jej obetovala veľa voľného času. "Takisto by som chcela poďakovať všetkým ľuďom, ktorí mi darovali krv a modlili sa za mňa, ako aj Pánu Bohu, že umožnil tento zázrak" - povedala Lešková. Mimoriadne si váži aj obetavosť príbuzných a manžela, ktorý prežíval ťažké chvíle a staral sa o tri malé deti. Čakali na ne totiž 11 rokov a na svet prišli po asistovanej reprodukcii.

Prípad Leškovej bol raritný tým, že po pôrode trojčiat cisárskym rezom jej zlyhali všetky životne dôležité orgány okrem mozgu, uviedla MUDr. Cestická. Bolo potrebné nasadiť mimoriadne lieky a využiť všetky najnovšie liečebné postupy známe u nás i vo svete.

Liečba si vyžiadala náklady vše 4,5 milióna korún. Podľa odborníkov stav pacientky spôsobil s veľkou pravdepodobnosťou únik malého množstva plodovej vody do krvi. Podobné prípady sú zriedkavé u nás i vo svete a naši lekári s nimi ešte nemajú veľké skúsenosti. Pacientku navštívili nedávno aj minister zdravotníctva Rudolf Zajac, podľa ktorého aj v zložitých podmienkach transformácie zdravotníctva lekári FN LP podali hrdinský výkon, dokázali takmer zázrak a vrátili mamičke život.

Prvé kroky šťastnej mamičky po prepustení z nemocnice viedli ku švagrinej, ktorá sa spolu s manželom teraz stará o deti - Aničku, Barborku a Dorotku. Ako prezradila, teší sa pod dlhom čase aj na výdatné jedlo. Stále však ostáva pod lekárskym dohľadom a čaká ju ešte rekonvalescencia.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]