magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Nová vyhláška MZ SR umožňuje pôrodným asistentkám viesť pôrody samostatne
@ Aktuálne -> Medicína      Oct 28 2004 - 08:59 GMT
Košice (TASR) - Východoslovenskí pôrodníci a zdravotné sestry vítajú novú vyhlášku Ministerstva zdravotníctva SR, ktorá platí od polovice októbra a ktorá umožňuje pôrodným asistentkám viesť samostatne fyziologické pôrody.

Rozhodnutie zmenilo doterajšiu koncepciu starostlivosti o rodičku, posilnilo pozíciu pôrodnej asistentky a potvrdilo jej aktívnu samostatnú prácu, uviedol na tlačovej konferencii krajský odborník pre gynekológiu a pôrodníctvo Štefan Lukačín. Spresnil, že samostatne budú môcť viesť pôrody asistentky len v licencovaných nemocniciach a po vyšetrení rodičky lekárom, pričom ten bude počas pôrodu v pohotovosti.

Podľa hlavnej odborníčky MZ SR pre pôrodnú asistenciu Viery Simočkovej sa týmto krokom Slovensko priblížilo k úrovni pôrodníctva vo vyspelých štátoch Európskej únie a pôrodné asistentky môžu plne uplatňovať svoje vzdelanie a kvalifikáciu.

Pôrodníci zároveň upozornili na klesajúci záujem rodičiek v Košickom a Prešovskom kraji o prenatálnu starostlivosť a návštevu poradní, čo vedie okrem iného k vyššiemu počtu màtvonarodených detí a predčasným pôrodom s nízkou hmotnosťou novorodencov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]