magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Košiciach sa začali 17. košické sexuologické dni
@ Aktuálne -> Medicína      Oct 29 2004 - 15:13 GMT
Košice 29. októbra (TASR) - Zdravie, sexualita a spoločnosť je hlavnou témou 17. sexuologických dní, ktoré sa ako spoločné podujatie Slovenskej sexuologickej spoločnosti (SSS) a Českej sexuologickej spoločnosti (ČSS) začali dnes v Košiciach.

Podľa predsedníčky SSS Anežky Imriškovej je sexuálne zdravie významnou súčasťou celkového zdravia a kvality života. Ako uviedla pre TASR, na Slovensku je sexualita z mnohých dôvodov ešte stále buď tabuizovaná, potláčaná, alebo skrývaná. Vyskytuje sa však aj opačný extrém, keď prístupnosťou médií sa nám, ale žiaľbohu aj deťom, dostáva mnoho neželaných informácií zo sexuálnej oblasti, uviedla Imrišková. Čo sa týka hlavných problémov, ktoré riešia sexuológovia v klinickej praxi, sú širokospektrálne, ale ide najmä o poruchy erektivity u mužov, sexuálnu dysfunkcia žien, problémy s masturbáciou, hygienou či antikoncepciou.

Predseda ČSS Jaroslav Zvěøina tvrdí, že sexuálne správanie Čechov sa od roku 1989 veľmi nezmenilo, nastala však výrazná disproporcia medzi sexuálnou aktivitou a ochotou žien rodiť deti. Čo sa týka sexuálneho zdravia, viac mužov ako v minulosti používa kondómy vzhľadom na obavy z pohlavne prenosných chorôb, hlavne AIDS. Čo sa týka kvality sexuálneho života pribúda v Čechách žien, ktoré sa sťažujú na nedostatočné pocitové vyvrcholenie a začínajú mať od sexu vyššie očakávania. Ako problém sa javí málo spoľahlivých prostriedkov, ktoré by zlepšovali sexuálnu funkciu žien, dodal Zvěøina.

Ako informoval vedecký tajomník SSS Robert Máthé, na Slovensku urobili nedávno prvý rozsiahlejší výskum na tému sexualita, do ktorého sa ochotne zapojilo 1800 respondentov. Vplynulo z neho, že až 90 percent Slovákov pripisuje sexu obzvlášť veľký význam. "Klesá vek prvých sexuálnych skúseností. Súčasní Slováci začínajú skôr randiť, bozkávať sa, chytať sa na intímnych miestach, pričom prvý pohlavný styk udávajú muži v priemernom veku 18,2 roka a ženy vo veku 18,3 roka" - uviedol Máthé. Podľa prieskumu so vzdelanostnou úrovňou vek prvých sexuálnych kontaktov stúpa, ľudia s nižším vzdelaním začínajú žiť pohlavne oveľa skôr.

Na dvojdňovom podujatí sa zúčastňuje približne 150 slovenských a českých a slovenských odborníkov. Súčasťou je odborný program o najnovších trendoch v liečbe sexuálnych porúch.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]