magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

K otázkam užívania symbolov Košického samosprávneho kraja
@ Aktuálne -> Verejná správa      May 28 2002 - 16:08 GMT
Košický samosprávny kraj má rovnako ako mestá, obce, alebo štát svoje symboly, medzi ktoré patria erb, vlajka a pečať. Podobne ako je štátny znak chránený pred dehonestujúcim používaním, mestá, obce a vyššie územné celky si chránia svoje symboly a obmedzujú možnosť ich použitia.

Symboly Košického samosprávneho kraja boli schválené už na zastupiteľstve 21. marca 2002. Poslanci vyššieho územného celku prijali na zasadnutí 28. mája 2002 nariadenie, ktoré určuje, ako je možné symboly používať.

V schvaľovacom procese odznelo pomerne veľa pripomienok, nakoniec však bol návrh s úpravami prijatý. Jeho väčšia časť sa týka noriem používania symbolov orgánmi verejnej správy ako sú kraj, mestá a obce. Pre radového obyvateľa je však podstatné, že ak by chcel tieto symboly verejne prezentovať, môže tak urobiť až po odsúhlasení svojej žiadosti na Úrade Košického samosprávneho kraja. Týmto nariadením chce zastupiteľstvo zachovať ich vážnosť a dôstojné využívanie. Žiadosť je však na úrade možné zamietnuť. V pôvodnom návrhu bolo stanovené, že žiadosť možno zamietnuť bez odôvodnenia. Poslanci však nakoniec prijali pozmeňujúci návrh, podľa ktorého musí žiadateľ dostať aj odôvodnenie. Proti odmietavému stanovisku žiadosti však nie je možné odvolanie.

Ako príklad užívania symbolov možno uviesť prípad z čias socializmu, dobre známe biele víno Košický poklad, ktoré malo na vinete erb mesta Košice. Dnes sú erb, vlajka, štít a pečať mesta Košice chránené všeobecne záväznými nariadeniami a ich prezentácia je možná len so súhlasom radnice. Pri prezentácii s komerčnými cieľmi sa za ich používanie naviac má i platiť.

Počas prestávky sme sa predsedu Košického samosprávneho kraja opýtali na situáciu vo vyššom územnom celku: „Nariadenie sa pripravovalo pomerne rýchlo, pretože sme chceli, aby sme okamžite po schválení symbolov mali aj pravidlá pre ich užívanie. Pre krátkosť času potom vznikali pripomienky nie len na rokovaní komisií, ale aj potom. Teraz poslanci prijali kvalitnú normu, ktorá určuje pravidlá a spôsob používania symbolov Košického samosprávneho kraja,“ konštatoval Rudolf Bauer.

Na otázku, či budú podnikatelia prípadne využívať erb Košického samosprávneho kraja odpovedal, že „teoreticky áno, ale musia na to získať povolenie. Podajú si žiadosť na Úrade Košické samosprávneho kraja. Nepredpokladá sa, že pre denné používanie firiem to bude možné, ale pokiaľ pôjde o zaujímavú aktivitu, alebo akciu, kde reprezentujú Košický samosprávny kraj, v takomto prípade môžu povolenie obdržať.“

Vkladanie si napríklad erbu do loga firmy je teda otázne. Komerčné využívanie zo strany podnikateľov má taktiež svoje špecifiká. „Aj to je možné. Budeme však zvažovať, kedy je to pre Košický samosprávny kraj výhodné a tak, aby bola zachovaná vážnosť symbolov a ich zmysel.“

V marci, keď sme publikovali informáciu o prijatí symbolov – erbu, vlajky a pečatidla, dostali sme do redakcie dotazy, prečo sme ich neuverejnili. Nakoľko ešte neboli prijaté jednoznačné pravidlá pre ich užívanie a nechceli sme, aby sa neskôr komplikovala situácia, vyčkali sme na prijatie práve tohto uznesenia. Jedna vec je erb využívať v rámci prezentácie kraja, iná uverejniť ho ako heraldickú zaujímavosť s poukázaním na historickú genézu jeho jednotlivých znakov. Po súhlasnom stanovisku Rudolfa Bauera už vieme povedať, že v najbližších dňoch prezentujeme symboly Košického samosprávneho kraja aj na stránkach Cassovia.sk a prinesieme rozhovor s tvorcom erbu – Dr. Jozefom Kirstom, kde sa záujemcovia o heraldiku budú môcť dozvedieť viac o historických súvislostiach, ktoré prezentuje.

„Je našim záujmom, aby sa o našich symboloch informovalo a aby sa o nich vedelo. Keď sa majú ľudia možnosť dozvedieť viac o podrobnostiach týchto symbolov, je to, samozrejme, bez poplatku,“ dodal predseda vyššieho územného celku Rudolf Bauer.

28. 5. 2002
Slavomír Szabó   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]