magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Bauer: Slovensku hrozí, že príde o 10 miliónov USD na likvidáciu PCB
@ Aktuálne -> Verejná správa      Nov 16 2004 - 07:53 GMT
Košice (TASR) - Slovensku podľa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rudolfa Bauera hrozí, že príde o 10 miliónov USD z Globálneho environmentálneho fondu (GEF) na likvidáciu nebezpečných polychlórovaných bifenylov (PCB) v Chemku Strážske v okrese Michalovce a okolí.

Získanie peňazí je podmienené spolufinancovaním pilotného projektu na likvidáciu PCB v hodnote vyše 20 miliónov USD zo strany Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR vo výške dva milióny USD, uviedol Bauer. Ako informoval, oslovili ministerstvo už niekoľko ráz, ale doteraz odpoveď nedostali. Záverečné posudzovanie projektov bude 17. - 18. novembra vo washingtonskej centrále GEF. Ak dovtedy ministerstvo nedá kladnú odpoveď na svoju účasť v projekte, tak o peniaze prídeme, upozornil Bauer. Podľa neho je to lepšia cesta, ako potom likvidovať veľkú environmentálnu záťaž len z vnútroštátnych prostriedkov.

Bauer informoval, že v SR je v súčasnosti približne 4000 ton nebezpečných PCB, z čoho je 1000 ton v Chemku Strážske. Sanácia záťaže patrí medzi priority KSK, pričom aj Európska únia určila rok 2010 ako konečný termín na ich likvidáciu. V KSK preto vzniklo vlani v decembri konzorcium verejného sektora a projekt za vyše 20 miliónov USD, v ktorom sa ráta s viaczdrojovým financovaním. Približne 10 percentami by sa na ňom malo podieľať MŽP SR, ostatné peniaze sú hlavne z GEF, verejného a súkromného sektora.

Podľa Bauera v prvej realizačnej etape by sa modernou deštrukčnou technológiou - bez spaľovania - zlikvidovali PCB v Chemku Strážske. Ïalšia etapa by pokračovala dekontamináciou odpadových kanálov zo závodu, tokov a vodnej nádrže Zemplínska šírava.

Podľa odborných štúdií z 80-tých rokov sa PCB podieľajú okrem iného na zvýšenom výskyte nádorových ochorení u mužov v Michalovskom okrese a znížení kvality pitnej vody, v regióne najmä čo sa týka obsahu dusičnanov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]