magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V obci Drahňov očkujú 300 detí proti žltačke typu A
@ Aktuálne -> Región      Nov 16 2004 - 15:50 GMT
Michalovce 16. novembra (TASR) - V obci Drahňov potrebujú zdravotníci zaočkovať ešte 65 z 300 plánovaných detí vo veku od dvoch do pätnástich rokov proti žltačke typu A. K tomuto kroku pristúpili po vypuknutí žltačkovej epidémie zhruba pred tromi týždňami.

Situácia v spomínanej obci je stabilizovaná, počet ochorení nestúpol. Napriek tomu, že traja lekári očkovali deti priamo v obci a nie v zdravotnom stredisku vo Veľkých Kapušanoch, uvedený počet rodičov na výzvy nereagoval. Pravdepodobnou príčinou choroby špinavých rúk boli kontaminované vodné zdroje - individuálne vlastné studne, ktoré Rómovia používali na pitné účely. "I napriek tomuto očkovaniu nevylučujeme možnosť výskytu nejakých prípadov ochorení, pretože je možné, že niektoré deti boli zaočkované v inkubačnom čase ochorenia. Vírusová hepatitída typu A má veľmi dlhý inkubačný čas - až 50 dní," uviedla dnes pre TASR krajská epidemiologička pre Košický kraj Janka Stašková. Dodala, že studne v Drahňove boli vydezinfikované.

V súvislosti s epidémiou evidovali na infekčnom oddelení michalovskej nemocnice dovedna 32 pacientov. Najväčší počet chorých -až 25, pochádzal z obce Drahňov, zvyšok bol z obcí Michalovského a Vranovského okresu.

"Kvôli zvýšenému počtu hospitalizovaných pacientov sme museli odstaviť kožné a posilniť infekčné oddelenie," konštatoval riaditeľ NsP Dalimír Zobka.

Podľa pracovníčky Obecného úradu v Drahňove Kláry Ladányiovej Rómovia majú k dispozícii verejný vodovodný kohútik, no vodu čerpajú aj zo studní v osade.

V obci Drahňov žije dovedna 1159 obyvateľov, z ktorých je 580 Rómov. Päťstotri ich žije v osade, kde sa ochorenie vyskytlo.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]